Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska spyor

Annons

Jag visste det. Och i går kom den också mycket riktigt, den traditionsenliga svenska spyan över Sommaryran i Stenebergsparken, signatur; Camilla Dal och Per Jansson, sömnlösa i kvarteret Strömmingen.

Jag bor vid Stenebergsskolan. Stenebergsparken använder jag som vardagsrum på sommaren. Precis som det sömnlösa paret i kvarteret Strömmingen kan jag inte påstå att Sommaryrans utbud lockade sådär jättemycket. Jag blir lite yr av karuseller och tycker marknadsväskor ser vissna ut. Jag åt dock en strömmingsburgare.

Men även om Sommaryran på det hela taget inte var min tekopp var det uppenbarligen andras. Under en helg var Stenebergsparken en mötesplats med karuseller, krimskrams, matvagnar och lokala band som spelade.

"Det passar inte i ett bostadsområde där folk försöker sova." skriver Dal och Jansson. Dal och Jansson får dock sova ostört årets övriga dagar. Sommaryran varade en helg. En. Helg.

De sömnlösa i kvarteret Strömmingen och jag bor i en stad. En stad låter för att den lever och andas i takt med människorna som bor där. På helgnätterna hör jag fulla kids på väg hem utanför mitt sovrumsfönster och bilar som accelererar. Jag tycker det här med nattsömn är väldigt viktigt. Tro inget annat. Men den som väljer att bo i en stad måste också acceptera att en stad låter. Ibland till och med lite för mycket. Det ingår liksom i det oskrivna kontraktet mellan oss och staden.

Och Stenebergsparken, den är faktiskt det perfekta stället för en Sommaryra. Jag hoppas verkligen inte att den flyttas nästa år.

Mer läsning

Annons