Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensson, Bohlin m fl

Göran Hägglund blickade ner i den senaste opinionsmätningen; ännu en gång dystra siffror. Tio år av nedgång och marginalisering, dagsnoteringen satt till fyra procent.

Annons

Varken den nya fastighetsskatten, hemmafrubidraget eller försöket att sänka bensinskatten hade hjälpt.

Partiet, vilset och sökande sin roll i högerregering, behövde en vinnande fråga och Hägglund fann den vanliga människan. Han/hon som stiger upp tidigt och går till jobbet, eller arbetsförmedlingen, lyssnar på Svensktoppen, sjunger med på Skansen och blickar bakåt. Det var bättre förr och så borde det bli i morgon.

Ett problem bara, den väljaren hade Sverigedemokraterna mutat in. Hägglund kompletterade därför med ”kulturvänstern”, som vaktar över kultur- och debattsidor. Där borde vanligt folk ta över och föra debatten mot jordnära frågor som familjen, företagsamheten och traditionella värdegrundsfrågor.

Moralisk upprustning hette det när Kristdemokraterna benämndes KDS, Kristen demokratisk samling, på 60-talet.

Reaktionerna på Hägglunds närmande till Åkessons kärntrupper blev en axelryckning; dåliga rådgivare bakom detta eländiga utspel. Hägglund är ju en trevlig karl, han kan dra roliga historier.

Mindre roligt var det i partiet inför EU-valet, och efter. Ella Bohlin, på första plats, vittnar på debattsajten Newsmill om hur hon utmanövrerades av äldre män, en hjärtskärande berättelse över flera sidor.

Efter valet, när Alf Svensson hade sopat bort henne från politiken, en tårfylld dag i soffan. Vad hade hänt? Gubbar? Konspirationer? Utnyttjad? Pjäs i ett spel hon inte hade axess till? Det mesta förblir oklart.

Sanningen är väl att Bohlin, känd för att tro på Bibelns skapelseberättelse och ideologiskt en ganska omedveten, eller trivial högerpolitiker, var en ny miss av Hägglund och hans strateger. De trodde på symbolvärdet i en ung kvinna, men fick Svensson i Bryssel. Inget roligt med det eller där, vilket han snart upptäcker.

Mer läsning

Annons