Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver medborgarsamtal om demokratin

/

Annons

Julen närmar sig och det nya året är bara dagar bort. Året som gått har varit mycket händelserikt. Världen har förändrats efter upproren i Nordafrika. FN har stärkt sin politiska roll trots motgångarna i Syrien. Det är lång väg till fungerande demokratier i Tunisien, Egypten och Libyen. Men det första stegen har tagits och det är stort. Greklands finnanskris är ett hot mot Euron och det europiska samarbetet. Populistiska och nationalistiska partier i Europa har stärkt sina positioner. I Sverige har det varit turbulent i socialdemokratiska partiet, äldreomsorgen och kollektivtrafiken.

En gemensam nämnare för kriserna är människors misstro mot institutioner både i diktaturer såväl som i demokratier. Det är oroande och ger utrymme för både apati och extrema rörelser. Varje samhälle behöver gemensamma lösningar oavsett styre.

Historien ger oss exempel på flera filosofer som förespråkat ett samhällskontrakt mellan det styrande och folket. Historiskt var det en fråga om hur samhällen skulle styras av despoter. I dag är det mer frågan om hur man ska återupprätta förtroendet för det offentliga. Vilket kontrakt vill vi ha med våra demokratiska institutioner i Sverige? Mycket fungerar fortfarande bra i Sverige. Men osäkerheten växer i ett landskap av bonusar, vanskötsel av äldre och larmcentraler som inte skickar ambulanser till döende.

Hur ska samhället vara organiserat och vilken service kommer att erbjudas till medborgarna? Ansvarsutredningen från 2007 var ett bra initiativ om hur Sverige kan organiseras i framtiden. Men debatten avstannade trots hög politisk kompetens i kommittén.

Samtidigt har de politiska partierna försvagats med färre medlemmar. Vi behöver tänka nytt och vi behöver aktiva medborgare. Det krävs nya former för demokratin och en demokratisk grund som omfattar många fler än de etablerade och tynande partiernas företrädare. Partiväsendet måste reformeras. Vi behöver medborgarsamtal om demokratin. Annars är risken stor att fler medborgare vänder ryggen mot demokratin.

Sverige behöver ett nytt demokratiskt samhällskontrakt med fokus på framtidens samhälliga funktioner och medborgarnas medverkan i beslutsprocesserna och de svåra prioriteringarna som måste göras. Det är inte enkelt men nödvändigt om vi ska ha medborgarna med på tåget. Min nyårsönskan är att vi självkritiskt granskar vår demokrati och finner nya former för att utveckla den – för det behövs.

Aleksander Gabelic

Mer läsning

Annons