Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige­demokraterna räknar

Annons

Sverigedemokraterna räknar. Lite sådär som man själv tycker blir bra för att få ihop verkligheten på ett sätt som passar ihop med deras politik.

I Gävle har Sverigedemokraterna en rad intressanta förslag. Som att lägga ner symfoniorkestern, det sparar man 27 miljoner på. Gävles Sverigedemokrater vill även säga upp avtalet med Migrationsverket. Det kommer man att spara 153 miljoner på. Och det är den här kalkylen som är så intressant. SD har utgått ifrån att statsbidraget för flyktingmottagandet motsvarar 22 procent av kommunens kostnad. Men det finns det inget faktastöd för.

Det bekymrar dock inte Gävles Sverigedemokrater. Roger Hedlund hävdar att beräkningarna stämmer. Hans enda källa på detta är en tre år gammal DN-artikel. Inte en rapport, inte någon utredning utan alltså endast en enda artikel. Dessutom ska det finnas en rapport. Det gör det inte enligt SKL. Men även det har Sverigedemokraterna och Hedlund svar på tal på. SKL är nämligen enligt honom duktiga på att dölja att det finns en rapport.

När Arbetarbladet sedan vänder sig till Gävle kommun för att höra hur det egentligen står till med det här med kostnader och statsbidrag blir svaret att mellan 80–90 procent av kostnaden täcks av staten.

Kostnader kan man naturligtvis räkna på. Men då bör Sverigedemokraterna rimligen även kalkylera intäkterna. Det är man dock inte intresserad av. Oerhört oväntat. Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons