Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige har börjat sluta sig

Annons

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har varit märkbart frånvarande. Detta trots att Sverigedemokraterna i Lund lagt ut adresser till flyktingboenden samtidigt som boende efter boende eldas ner i Sverige just nu och Kent Ekeroth står på ett torg i Trelleborg och pratar om att det kommer smälla i Sverige.

När P1 i förra veckan ville ställa frågor om att Sverigedemokraterna i Lund lagt ut adresser till flyktingboenden, avbokade Jimmie Åkesson den tidigare planerade intervjun i Studio Ett. Inte förrän under torsdagen tog Åkesson avstånd från bränderna som härjar Sverige i ett inlägg på sin egen Facebooksida. Att Jimmie Åkesson leder ett parti som eldar på de rasistiska strömningarna i Sverige, är dock ett faktum han inte vill kännas vid.

Jimmie Åkesson vill uppenbarligen inte ta ansvar, men han har ett ansvar.

När Kent Ekeroth står på torget i Trelleborg och pratar om Sveriges undergång, om att de som kommer till vårt land är respektlösa, att de som kommer är unga, arga, män, att de som kommer våldtar, att svenska medier ljuger, att svenska folket har en lång stubin, men att det smäller när den brunnit klar, gör han det rakt ut i en sfär där människor som Anton Lundin Pettersson lyssnar och tar intryck.

Vad resultatet av den här typen av retorik och tankar är, vet vi. Vi har sett det på Utöja, vi har sett det i Trollhättan, vi vet, men ändå finns det människor som hyllar hatretoriken, som applåderar mördare och de som eldar ner flyktingboenden och hvb-hem. Det är detta vi borde vara rädda för, denna utveckling vi borde frukta. Inget annat.

Resultatet är redan inskränkningar i demokratin. Inspektionen för vård och omsorg, har beslutat att stänga registret över hvb-hem. Det register där man bland annat kunnat hitta granskningar av hvb-hem. Handlingarna går fortfarande att begära ut, men de finns inte längre lättillgängligt. Nu ser man över möjligheten att sekretessbelägga adresser. Migrationsverket, har i sin tur beslutat om att hemligstämpla adresserna till både planerade och befintliga flyktingboenden. Sverige, som präglats av öppenhet, som definieras av sin transparens, har börjat sluta sig.

Sverige är onekligen i en krissituation. Men krisen vi ser handlar inte om flyktingmottagandet. Den handlar om de hatiska krafter i samhället som mördar, eldar ner flyktingboenden och eldar på våldet i Sverige med sin retorik.

Jimmie Åkesson skriver vackert om att ta ansvar. Att var och en av oss har ett ansvar för hur samhället utvecklas. Men vilket ansvar tar Jimmie Åkesson själv, som ledare för ett parti med representanter som lägger ut adresser till flyktingboenden och hetsar människor med tal om Sveriges undergång? Vilket ansvar tar Jimmie Åkesson som ordförande för ett parti vars anhängare och sympatisörer hotar och hatar de som granskar partiet och kritiserar dess politik.

Det svar som ligger närmast till hands är; inget.

Mer läsning

Annons