Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige och Saudiarabien

/
  • bristen på jämstäldhet. I Saudiarabien handlar det om rösträtt. I Sverige om en delad föräldraförsäkring.

Annons

Centern hade stämma i helgen. Det gick ungefär som förväntat, Lööf blev ordförande, jämställdheten blev förlorare. 

Från partistyrelsens sida hade en delad föräldraförsäkring föreslagits bli Centers politik. Ett förslag, som, om det hade gått igenom, hade gjort Centern till ett av riksdagens mest progressiva partier på området. Så blev det dock inte, stämman röstade precis som väntat ned förslaget och kom även fram till att fler pappamånader inte ska införas. I ett land där bara runt 20 procent av all föräldraledighet tas ut av pappan.    

Samtidigt som Centern meddelar att man tar lätt på jämställdhetsarbetet kommer besked från Saudiarabien om att kvinnor kommer ges rösträtt 2012. Förvisso bara i lokalval, men trots det, ett pyttesteg framåt i ett mer än patriarkalt land. Och en liten, liten seger för den Saudiska kvinnorörelse som arbetar för att stärka kvinnornas rättigheter i landet. 

Sverige och Saudiarabien befinner sig i var sin ända av spektrat ifråga om bristen på jämställdhet. 

Men det är samma mekanismer som gör svenska fäder till frånvarande fäder och som ställer Saudiska kvinnor utan rösträtt.

Så förtvivlat länge sedan var det dessutom inte sedan svenska kvinnor gavs rösträtt att vi med gott samvete självgoda kan förfäras över att Saudiska kvinnor förvägras rösträtt. Så var det även i Sverige ända fram till 1921 då vi för första gången tillämpade kvinnlig rösträtt i ett val. 

I Sverige såväl som i Saudiarabien fortsätter kvinnor vara socialt och ekonomiskt underordnad mannen. Landvinningar finns ännu att göra i samtliga länder i vår värld.

I Saudiarabien handlar det om rösträtt. I Sverige om en delad föräldraförsäkring. Och ännu finns inte något land som nått hela vägen fram. Vilket är ett lika obegripligt som sorgligt faktum. 

Mer läsning

Annons