Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige vill inte vara ett jämlikt samhälle

/

Kronprinsessan ska gifta sig. Hon verkar lycklig och så även hennes blivande make. Man gläds åt deras kärlek. Vi kommer att ha en romantisk yra i ett och ett halvt år. Men säkert också en rojalistisk, vilket kanske inte är lika roligt.

Annons

Jag har lite svårt att delta i yran.

Grundtanken är att vi själva skulle kunna vara i samma situation – att vi skulle kunna vara mitt i ett sagobröllop.

Den känslan att ”det skulle kunna vara jag” förstärks också av att Daniel Westling faktiskt är ”en vanlig kille”, vad det nu är?

Men samtidigt som identifikation är bärande, bygger hela kungahuset på att vi inte är som dom. De ska ju vara förmer än vi andra. De får inte jobb på meriter och de behöver dessutom inte jobba. De får inte rösta och de får inte tycka som vi.

Dessutom ska de vara lite snyggare, lite noblare och mycket rikare än i stort sett alla vi andra. Själva sinnebilden av att vara kunglig är ju att vara något annat än gemene man.

Jag är övertygad republikan. Mina skäl är i huvudsak demokratiska.

Det är djupt odemokratiskt att ha en monarki. Jag tycker inte att man ska kunna ärva makt i en demokrati, oavsett om det är 1, 349 eller 50 000 som gör det.

Men jag har också svårt för monarkin av två andra skäl. Det ena är synen på Sverige. Att vara en monarki andas ett omodernt samhälle. Det tror jag ligger Sverige i fatet internationellt, alldeles oavsett vad andra säger om att hovet är Sveriges bästa varumärke.

Men det jag har absolut svårast för är själva idén att Sverige inte är, och inte heller vill vara, ett jämlikt samhälle. Idén med kungahuset är ju att de som ingår i det ska ha privilegier och en upphöjdhet som vi andra inte får ta del av. Den tanken spiller sedan över på resten av samhället.

Accepterar man att några får upphöjdhet på grund av arv accepterar man också andra ojämlikheter i samhället. Då är det okej, inte bara att ha ojämlikhet i utfall mellan människor, utan också i grundförutsättningar. Då har man lämnat både den socialistiska och den liberala jämlikhetsidén. De här sakerna hänger ihop.

 

Mer läsning

Annons