Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ert ansvar!

I Sverige finns just nu 227 ensamkommande flyktingbarn som sitter fast i Sveriges fyra transitkommuner. De har inget boende eftersom det i dag inte finns några kommuner som står redo att ta emot dem i väntan på besked om uppehållstillstånd.

Annons

Solidariteten rörande den svenska mottagningen är inte vad den borde vara. Många kommuner tar sitt ansvar, enligt uppgifter från slutet av juni 2009 har Migrationsverket avtal med 98 kommuner i Sverige rörande mottagande av ensamkommande barn. Gävle och Sandviken är två av dessa kommuner.

Men beklämmande många av Sveriges kommuner avstår i dag från att bereda dessa barn plats. De smiter helt enkelt undan sitt ansvar och lägger i stället över en tung börda på de kommuner som faktiskt drar sitt strå till stacken.

Trots att ansvaret för de ensamkommande barnen borde fördelas jämlikt nöjer sig alltså allt för många av landets kommuner med sitta med armarna i kors. Vilket inte är något annat än djupt beklämmande. Särskilt med tanke på att Migrationsverket så sent som i slutet av mars i år i ett brev gick ut och vädjade till landets kommuner om att fler skulle skriva avtal om att ta emot de ensamkommande barnen. En jakt på platser som tyvärr visat sig vara mycket svår i Sverige.

Att komma till ett främmande land utan sina föräldrar är att befinna sig i en oerhört utsatt situation. Att så många av Sveriges kommuner avstår från att ta emot dessa barn är ett oförlåtligt svek som försvårar deras situationen ytterligare.

Det hela handlar om ett förhållningssätt som inte är värdigt en välfärdsstat som Sverige. Vi har råd med solidaritet i vårt land. 98 kommuner anser sig ha råd att göra solidaritet till mer än en floskel. Varför inte fler kommuner visar solidaritet genom praktisk handling i form av ett avtal med Migrationsverket om mottagande är obegripligt.

Skall vår migrationspolitik fungera måste fler kommuner ta sitt ansvar.

Till alla de kommuner som i dag inte tecknat avtal med Migrationsverket finns därför bara en enda sak att säga; teckna avtal om mottagande. Att lämpa över ansvaret på någon annan i stället för att ta en del av det är skamligt.

Mer läsning

Annons