Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ingen skit!

Jan Sundqvist vid Arbetsförmedlingen i Dalarna tycker att ungdomarna har blivit lite lata.

Annons

Det är ett sätt att se på ungas ovilja att jobba på call center-företag och som undersköterskor. Ett annat sätt att se på saken är att landets arbetsgivare inte lever upp till förväntningarna moderna samhällsmedborgare har på arbete. 

Klart är att attityderna till arbete har förändrats. För några decennier sedan kunde svensken tänka sig att ta ett arbete som inte uppfattas som ”roligt”. I dag visar attitydundersökningar att få kan tänka sig att göra det. Vilket har lite med lathet att göra och mycket med det faktum att något som kräver minst åtta timmar av våra liv per dag, fem dagar i veckan och mer, faktiskt måste erbjuda något större än bara lön för att uppfattas som attraktivt.  

Enligt Expressen är behovet av bland annat undersköterskor och telefonförsäljare stort. Två typer av yrken som tenderar erbjuda usla arbetsvillkor, låga löner och otrygga anställningsformer. Jobb som unga ratar. Med rätta.

I alla fall så länge arbetsgivarna inte kan erbjuda attraktiva arbetsplatser. Nyanlända tenderar dock ta arbetena som den inhemska arbetskraften ratar. Så är det runt om i hela Europa. Och svenska ungdomar, de är inte lata, de kan också kompromissa och ta ett tuffare jobb. Om lönen är högre. Därför ser vi svenska ungdomar åka till bland annat Norge för att ta arbetena norska ungdomar i sin tur vänder ryggen. Som att exempelvis rensa fisk. 

Klart är att unga av i dag ställer högre krav på arbeten och arbetsgivare än tidigare generationer. De vet sitt värde, vilket bland annat sjuksköterskeupproret är ett tydligt tecken på. Tacksamhet är inte längre en dygd. Och det är något som gynnar samtliga arbetstagare. 

För när tunga arbeten till låg lön och usla villkor inte längre är intressanta, finns hopp om att landets arbetsgivare kommer tvingas till förändring. 

Vad vi ser nu är en generation komma ut på arbetsmarknaden som vuxit upp till tv-karaktären ”Grynets” uppmaning ”Ta ingen skit” och som är mer av individualister än någon tidigare generation. 

Och vem kan egentligen klandra dem för att inte vilja ta någon skit. Det handlar trots allt om integritet, att anse sig ha ett värde och kräva mer av arbetsgivare än bara en anställning och en lön. 

Vi borde inte klaga på dessa unga. Vi borde hylla dem och som nation ansluta oss till dem. Gör vi det har vi tillsammans möjlighet att förändra landets arbetsplatser. 

För inget jobb ska vara något annat än ett bra jobb att gå till. 

Annons