Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Testa dig själv, delar du Åkessons vision?

Annons

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med blommor efter sitt tal i Almedalen på torsdagen.

Jimmie Åkesson har en vision. Han säger det från Almedalens scen. Men vad den visionen innebär, det kan vi bara gissa. Antagligen handlar det om motsättningar, om vi mot dom. Om hur de som råkat illa ut i samhället ska skylla detta på invandringen. Om hur allt som inte fungerar beror på att människor utifrån flyttat in hit, till oss. Vi mot dom. För det är så han uttrycker sig den här torsdagskvällen. Han hånar Migrationsverkets chef som under ett seminarium ställde frågan: "Hur många här har fått det sämre?". Och kontrar då med flickor som blivit sexuellt antastade på musikfestivaler, om hur kvinnor fått sina cellprovstagningar inställda, och hur en famij på Lidingö tvingats flytta för att lämna plats åt nyanlända. Alla exempel där skulden lagts på nyanlända.

Han hånar det han kallar vänsterns krav på sociala insatser och kampanjer mot rasism för att mota segregation och brottslighet. Vad Åkesson vill ha istället får vi gissa. Men antagligen handlar det om hårdare tag, han talar bland annat om att stärka de svenska värderingarnas ställning och lag och ordning.

Jag tycker att du ska ställa dig frågan om du har fått det sämre det senaste året. Om du upplever att människor i din omgivning har fått det sämre. Och om du tror att hårdare tag är ett bättre recept mot segregation och brottslighet än förebyggande åtgärder. Om det är så bör du fråga dig själv om ökade motsättningar är det som skulle göra samhället bättre. Svarar du ja på det kan det hända att du delar Jimmie Åkessons vision.

Mer läsning

Annons