Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för ansvar

/
  • Ansvar var temat. Det är tid för ansvar upprepade Fredrik Reinfeldt gång på gång när han igår läste upp regeringsförklaringen.

Annons

Det är tid för ansvar upprepade Fredrik Reinfeldt gång på gång när han i går läste upp regeringsförklaringen. Och det är det onekligen.

Med självklarhet fanns det den här gången plats för det internationella och Europeiska perspektivet i regeringsförklaringen, givet bland annat det ekonomiska läget i USA och inom Eurozonen.

Fredrik Reinfeldt blickar ut över världen och slutsatsen han kommit till är lika mycket Moderaterna som den är ett logiskt felslut; när stater inte klarar av att hantera sin ekonomi tvingas medborgarna betala i form av bland annat högre skatter. I Fredrik Reinfeldts värld är ingen börda tyngre och inget ont ondare än skatterna. Därför blir också lösningen på allt sänkta skatter. Trots att ytterligare ett jobbskatteavdrag knappast skulle ge fler jobb och sänkningen av restaurangmomsen inte är den riktade politik mot ungdomsarbetslösheten som den utmålas som av regeringen.

Fredrik Reinfeldt leder en fantasilös regering som säger att det är tid för ansvar men i nästa andetag ägnar sig åt ansvarslös experimentverkstad när man sänker restaurangmomsen. Fredrik Reinfeldt poängterar vikten av sammanhållning, men bedriver en politik som för oss allt längre ifrån varandra, som får barnfattigdomen att accelerera, som ökar inkomstskillnaderna mellan arbetande och pensionärer, som gör sjuka fattiga, som talar om att det ska löna sig att arbeta men gör lite för att hjälpa den som är arbetslös. Det är viktigt med sammanhållning. Men det är omöjligt att uppnå sammanhållning med en politik som ökar klyftorna.

Fredrik Reinfeldt tycks dock ha insett hur bräckligt det parlamentariska läget faktiskt är. Slutligen. I går ägnade han tid åt att poängtera vikten av breda och ansvarsfulla lösningar och stod med öppen famn för att välkomna både Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Något Fredrik Reinfeldt dock gjort tidigare. Så särskilt samarbetsvillig har regeringen dock inte varit i praktiken. Om det nu blir ändring återstå att se.

Konstateras kan att det är en håglös och förvaltande statsminister som läser upp sin regeringsförklaring torsdagen 15 september 2011. Det som främst förändrats är det ekonomiska läget, som beskurit regeringens möjligheter att genomföra ytterligare skattesänkningar.

Säg det ont som inte för något gott med sig.

Mer läsning

Annons