Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåt hemleverans

Annons

Att Systembolagets varor ska kunna levereras hem var ett förslag från FP-riksdagsmannen Carl B Hamilton i går, på DN-debatt. Han sitter i Systembolagets styrelse.

Vid en första anblick verkar förslaget dåligt. Hemleverans riskerar väl att öka tillgängligheten och alkoholkonsumtionen, något som statliga alkoholvarubutiker med restriktiva öppettider ska motverka.

Men vid närmare eftertanke är förslaget rimligt. Hamilton anför argument för förslaget. De är övertygande och är i korthet:

1. Utvecklingen på andra områden är att varor beställs via internet och levereras hem.

2. Systembolaget bör få sälja på samma sätt som allt fler med andra varor. Det är viktigt för att statligt monopol på alkoholförsäljningen ska behålla sin legitimitet.

3. Påslaget ska vara väl avvägt jämfört med liknande hemlevererade varor, nästan 200 kronor för sex vinflaskor. Det gör det billigare att handla i butik för de flesta.

4. Med köp och hemleverans utsätts andra aktörer, som privata direktimportörer av vin, för konkurrens. Stora handelsaktörer, till exempel Ica, sägs vara beredda att leverera paket med mat och dryck, om det blir möjligt. Systembolaget bör få vara med på denna köp- och distributionskanal för att hävda sig.

5. Ett beställnings- och leveranssystem för till exempel gårdsförsålda viner kan passas ihop med ett system för internetköp och hemleverans.

6. Noggrann kontroll av ålder på köpare/mottagare, och krav på den som utför leverans, måste upprätthållas i ett sådant system. Detta för att leva upp till regler om 20-årsgräns likt i Systembolagets butiker.

7. Att få hemleverans av alkohol för att spontant dricka mycket alkohol går inte, eftersom köp måste göras några dagar före hemleveransen.

Så till invändningarna. Leder inte köp- och leveranssätt som det föreslagna till ökad alkoholkonsumtion? Ja, det är risken.

Men på senare tid har ökade införselkvoter av alkoholprodukter från andra EU-länder medfört ökad alkoholkonsumtion. Den har skett utanför Systembolagets verksamhet.

Vad gäller risk för ungdomars ökade alkoholkonsumtion finns tecken på att ungdomar lättare kan komma åt alkohol numera i föräldrars hem. Detta eftersom de där kan ta några burkar eller någon flaska ur förråd av öl och vin i garage eller källare. Öl och vin som köpts vid resor till exempelvis Danmark.

Det finns alltså risker med Hamiltons förslag, främst att ökad tillgänglighet ger ökad alkoholkonsumtion, trots många argument för förslaget. Men när för- och nackdelar väger ganska jämnt kan det vara värt att pröva detta förslag, till att börja med kanske i en del av landet på försök.

Risken är att utvecklingen annars går Systembolaget förbi och försäljnings- och distributionskanaler av detta slag ändå öppnas. Det sker i så fall inte i Systembolagets regi och det blir då sämre skydd för att en någorlunda restriktiv alkoholpolitik ska efterlevas.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons