Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsammans för Sverige?

Annons

Idag är det 1 maj. Årets första maj-paroll är Tillsammans för Sverige. Men tillsammansskapet är satt på undantag över hela Europa. Sveriges ambitionsnivå ifråga om mottagande av människor på flykt har sänkts till Europas lägstanivå. Turkiet har blivit Europas gränsvakt. Men människor fortsätter riskera sina liv för att ta sig till Europa.

Under våren har Social­demokraterna fokuserat på den svenska samhällsmodellen i sitt samtal med medborgarna. Ett samtal som gavs trovärdighet genom vårbudgeten och beskedet om att det till­fälliga statsbidraget på 10 miljarder till landets kommuner och landsting permanentas. Ett mycket bra besked, som ger en förhoppning om att Socialdemokraterna faktiskt insett att socialdemokratisk välfärd inte kan byggas med Moderat finanspolitik.

Motsättningarna som finns i Sverige kan reformeras bort. Bostäder, arbeten, bra skolor, utbildning och fungerande infrastruktur kan bygga samman Sverige igen. 10 miljarder till välfärden är en bra start, men Socialdemokraterna måste även våga titta på områden som vi vet bidrar till att cementera klyftorna i Sverige, som exempelvis det fria skolvalet. Under de kommande åren avgörs om Sverige klarar av att ge människor en bra start i vårt land. Det innebär också att det inte kan tillåtas finnas några heliga kor i svensk politik.

Socialdemokraterna har två tuffa år framför sig till nästa val.

Miljöpartiets totalhaveri kan mycket möjligt leda till att två av regeringens ministrar förlorar sina positioner som språkrör. I bakgrunden syns nu Isabella Lövin och Carl Schlyter som tänkbara kandidater att ta över efter Fridolin och Romson om frågan ställs på sin spets vid Miljöpartiets kongress. Inte någon av dem har så här långt givit några andra svar i media än svar som innebär att vi kan utgå ifrån att de är redo att kliva in.

När Miljöpartiets kongress är avklarad måste Stefan Löfven genomföra en regeringsombildning. De ministrar som nu sitter är prövade, och långt ifrån alla har visat sig hålla måttet. En starka regering är nödvändig för en stark svensk samhällsmodell.

I dag talar inrikesminister Anders Ygeman i Gävle. En minister som i höstas klev fram och spred lugn i ett läge där andra talade om kris och kaos. För den som befinner sig i Gävle finns all anledning att gå till slottstorget och lyssna på årets huvudtalare.

Inte minst för den som är intresserad av att höra vad Socialdemokraternas näste partiordförande har att säga.

Mer läsning

Annons