Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolka lagen?

/
  • LAGVRÄNGARE? Mikael Hammarstrand, åklagare i Gävle, läser sexualbrottslagen bokstavligt. Men det var aldrig meningen, kan alla upprörda kommentarer sammanfattas. Lagen är medvetet luddig och öppnar för hyckleri.

Annons

Mikael Hammarstrand transporterades i ilfart till Göteborg och Janne Josefssons folkdomstol. Ett tillfälle att i direktsändning vända sig till hela folket med frågan: Gäller lagen enligt bokstaven? Eller kan den tolkas förnuftigt? Lämnar lagen utrymme för hyckleri?

Svåra frågor.

Hammarstrands medvetna provokation, eller offentligt bokstavliga tolkning av sexualbrottslagen, sände honom rakt in i nyhetscentralernas hjärta i går.

Kritik från justitieministern, och den tidigare.

Juristprofessorer tolkade lagen, RFSU gav honom delvis rätt, men ändå inte, läkare förklarade debatten ”obehaglig”, barmorskor våndades och riksåklagaren noterade Hammarstrand som okunnig. Oroväckande för den fortsatta karriären.

Men Hammarstrand står på sig, och läser lagen som den är skriven. Dock är inte just det meningen, förstår vi efter alla upprörda kommentarer, inte minst från Thomas Bodström, som skrev lagen när han var justitieminister.

Eftersom 14-åriga flickor har sex är det rimligt att skriva ut preventivmedel till dem, säger han.

Men den lekman som försöker tolka Bodströms lag ser det här: Ett nytt brott, våldtäkt mot barn, utan krav på att våld eller hot förekommer. Barn under 15 år kan inte samtycka till samlag.

En sådan lag finns det inga möjliga invändningar mot. Men så är den inte skriven.

Och den som främjar brott är medansvarig, säger Hammarstrand och förklarar sig beredd att när som helst åtala. Han glömmer då att lagen inte skrevs för att åtala barnmorskor eller de 14-åringar som har sex. Lagen skrevs för andra syften, och med andra målgrupper.

Det borde Hammarstrand ha begripit. Vilket han förmodligen också gör.

Och det är väl ingen som släpar barnmorskor och läkare till domstol för att de skickat ett recept med den 14-åring som ansökt om ett. Hellre p-medel än oönskade graviditeter, svår mensvärk och sjukdomar.

Mer läsning

Annons