Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Töm Nya Moderaterna

/

Inom statsvetenskapen är catch-all-parti ett begrepp. Det vill fånga in så många väljare som möjligt.

Annons

Politiken som gör det möjligt kan vara utslätad mittenpolitik, eller politik för att vinna exakt en majoritet men inte mer.

Alla partier strävar inte efter många väljare. Ett litet parti kan ha målet att vinna en viss typ av väljare. Det kallas nischparti. Det driver en politik för vissa väljare, inte andra.

Catch-all-partiet och nischpartiet är i motsats till varandra. För det är svårt för ett catch-all-parti att bli stort, eftersom det finns nischpartier som kan erbjuda en del av dess väljare en attraktivare politik.

Inget parti förmår att fullt ut vara ett catch-all-parti, men kan ha drag av att vara ett. Så var det för Socialdemokraterna då de hade 45 procent av väljarna.

Bland de borgerliga partierna brukar ett vara mer framgångsrikt än övriga. I val 1948 till 1956 fick Folkpartiet runt 24 procent. I ett par val i mitten av 70-talet fick Centerpartiet cirka 25 procent. Och i valet 1982 samt i tre val på 90-talet fick Moderaterna omkring 23 procent.

Men när ett borgerligt parti växt sig stort har andra borgerliga partier erbjudit en del av dess väljare bättre alternativ. 

I två val har Fredrik Reinfeldts Nya Moderaterna fått över 26 procent. Opinionsmätningar har gett partiet 33 procent eller mer. I Sifo i går noterades M för 32,8 procent. Det var 5,4 procentenheter mer än S.

I ett läge när ett borgerligt parti får så högt stöd, med en politik som enligt M-ledaren är för allmänintressets bästa, borde nischpartier ha god chans att vinna väljare.

Så verkar inte ske i Nya Moderaternas fall. Kristdemokraterna ligger med 3,2 procent i Sifo under riksdagsspärren. Centerpartiet ökar, men når bara sitt valresultat från i fjol. Folkpartiet ökar också, men når inte mer än samma nivå som C.

De som röstade på Moderaterna på 90-talet och 2002, då partiets profil var mer högerliggande, gör det även nu. Det borde alltså vara guldläge för nischpartier, som de tre små i alliansen och en del till, att tömma det stora catch-all-partiet M på väljare som inte nöjer sig med utslätad politik för allmänintresset.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons