Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trams!

/

" Tvärtom. Vi har gjort mer för jämställdheten, men vi har inte valt vänsterretoriken och förslagen. Vi ser till att kvinnor kan klara sig på sin egen lön genom sänkta skatter."

Annons


Så svarar Maud Olofsson Ekot apropå Tomas Östros kritik mot regeringens brist på politik för jämställdhet i näringslivet. Vad exakt de sänkta skatterna har att göra med det faktum att antalet kvinnliga chefer minskat med 7 procent på fem år förstår nog bara Maud Olofsson.

Svaret är dock illustrativt. Det utgör ett bevis på att regeringen faktiskt helt saknar en strategi för att öka jämställdheten inom näringslivet. I dag finns inte längre någon press på gubbklubbarna att förändras, borta är de politiska propåerna om exempelvis lagstiftning för jämställda styrelserum. Istället bräker Olofsson på om att sänkta skatter gör att kvinnor kan klara sig på sina löner.

Regeringens linje på området är lika borgerlig som den är verklighetsfrånvänd; Det här är upp till näringslivet att fixa. Men näringslivet har så här långt visat sig vara både ointresserat och oförmöget att åstadkomma någon jämställdhet. Det hela handlar därför om en uppgift svenska företag inte är mogna att ansvara för på egen hand.

Olofssons uttalande i Ekot är inget annat än en knytnäve i ansiktet på hårt arbetande, begåvade kvinnor som tvingas se sig omsprungna i karriären av män som kvoteras in av andra män.

För det är vad det handlar om. I dag är det inte kvinnorna som kvoteras in. Det är männen. Att vara kvinna är inte en merit på arbetsmarknaden. Att vara kvinna är fortfarande ett minus på meritlistan som ger minus i plånboken och försämrar möjligheterna till avancemang. Det är verkligheten kvinnor med ambitionen att göra karriär har att förhålla sig till. Ett problem som baserar sig på strukturer som måste brytas ner, bland annat med hjälp av politiska beslut.

Att regeringens näringsminister Maud Olofsson inte har mer att erbjuda på området än tramsiga uttalanden om skattesänkningar tyder på en pinsam brist på insikt kring problematikens natur inom regeringen.

Maud Olofsson kan behålla sina skattesänkningar. De skapar inte jämställdhet i näringslivet. Vad som skapar jämställdhet är en politik som sätter press på gubbklubbarna och stoppar den kvotering av män som i dag är norm inom näringslivet.

Men det tänker regeringen uppenbarligen inte bistå Sverige med.

 

Jenny Wennberg

 

Bildtext: Regeringen har ingen politik för jämställdhet i näringslivet. Maud Olofssons tal om skattesänkningar som skapar jämställdhet är inget annat än trams.

 

Mer läsning

Annons