Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Transparens

Annons

Det enda rimliga i en demokrati värdig namnet är att politiska partier klart och tydligt redovisar hur finansieringen av deras verksamhet egentligen ser ut.

I Europa är det bara Sverige, Schweiz, Malta och San Marino som saknar lagstiftning rörande redovisning av partiernas finansiering. Det fick man i våras också hård kritik för av Europarådets organ för korruptionsövervakning.

Var partiernas pengarna kommer ifrån är i allra högsta grad av relevans för bedömningen av dem. Finansiering kan påverka politikens innehåll och skapa lojaliteter som illa tjänar allmänintresset. Möjligheten för väljarna att studera partiernas ekonomi ökar transparensen och stärker demokratin.

I går meddelade Moderaterna att man nu är redo att acceptera en lag om redovisning av partibidragen. Ett ställningstagande som blev möjligt i samma stund som Socialdemokraterna backade från lagstiftningskravet, eftersom

Moderaterna då kunde säga ja utan att det framstår som om man piskats till detta av oppositionen. Ett ja på Socialdemokraternas bekostnad, helt enkelt.

I samband med gårdagens besked passade Moderaterna dessutom på att rikta en skrevspark mot Socialdemokraterna och SSU eftersom A-lotteriet enligt Riksdagens utredningstjänst genererar 858 miljoner i intäkter till dessa ägare. Osmaklig kritik, kommandes från ett parti som in i det längsta velat dölja var dess finansiering kommer ifrån.

Men trots det; Moderaterna tar Sverige ett steg närmare lagstiftning på ett område som för länge sedan borde ha reglerats.

Mer läsning

Annons