Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvåskift, på en dag

Annons

Jobbar du 8 till 5, eller 7 till 12 och 16 till 21? Har du obekväma arbetstider eller jobbar du skift? Femskift kanske? Hårt, men ger åtminstone sammanhängande längre ledighet.

Men vad sägs om tvåskift, utlagt på en enda dag, flera dagar i veckan? Du börjar kanske 7 och jobbar till 21; det blir långa, röriga dagar. Något överslätande kallas det för ”delade turer”, som om det handlade om något enkelt och lätt.

Jo, det är klart att det är lättare att sätta ihop scheman som passar arbetsgivaren, i det här fallet och skamligt nog Gävle kommun, till 100 procent. Svårare blir det om arbetstagarna skall ges rimliga villkor och tider.

Hemtjänsten i Gävle jobbar så här, möjligen för att det mest handlar om kvinnor. Det finns väl inte en enda man som skulle gå med på dessa usla, fientliga arbetstider?

Lokaltrafikens chaufförer? Hade inte de svårt att få ihop till en kisspaus? Det var ett himla liv för några år sedan; har något hänt? De har fått bättre tider och förhållanden, med den senaste arbetsgivaren.

Det visar på någon slags respekt inför personalen, kan man tycka.

Och det var tydligen inte så svårt att sätta ihop scheman som tar hänsyn till den enskilde.

Nästa fråga: Varför går facket med på uppsplittrade dagar och arbetstider som sträcker sig från tidig morgon till sen kväll? Varför bråkar de inte? Det går ju att säga nej, eller tvinga fram scheman som är åtminstone anständiga. Är det en kvinnofråga, igen?

Den entreprenör som snart tar över delar av hemtjänsten har lovat någon slags samförstånd inför utläggningen av arbetstiderna. Det kunde kommunen också ha gjort, långt tidigare.

Mer läsning

Annons