Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyvärr, Brynäs

/
  • NOBBADE. Idén om att Brynäs som förebilder ökar medvetenheten om vikten av att vaccinera sig är god. Men att kräva förtur i utbyte är skamligt, skriver Jenny Wennberg.

Annons

"Idrottsföreningar är inte prioriterade enligt Socialstyrelsen." Så löd landstingets besked under gårdagen rörande Brynäsläkaren Mats Liljedahls önskemål om att hockeyspelare borde få gå före i vaccineringskön. Inte före riskgrupperna, men före befolkningen i övrigt. Det enda rimliga beskedet att ge eftersom det inte finns några som helst argument för att prioritera fullt friska hockeyspelare.

Vaccineringsstarten rycker nu allt närmare i Gävleborg. Den preliminära starten är satt till v 41 eller 42. Först i kön står personalen inom vården och omsorgen, gravida, personer med kroniska sjukdomar och barn och tonåringar. Sedan kommer resten av befolkningen att vaccineras i åldersintervaller som ännu ej är fastställda.

Information om vaccineringen kommer vi få i våra brevlåder, med hänvisning till tid och plats där vi kan få vaccinet, som tas i två doser vid två olika tillfällen. Den första dosen ger ett skydd på mellan 40-50 procent, den andra dosen innebär att vi får ett 90 procentigt skydd mot svininfluensan. Och det är av stor vikt att vi tar båda doserna.

För att vaccineringen skall få avsedd effekt är det viktigt att alla som kan faktiskt går och vaccinerar sig och tar båda doserna. Det hela handlar inte bara om att skydda oss själva. Det handlar även om att skydda vår omgivning genom att bidra till att minska smittspridningen och därmed också förbättra situationen för exempelvis cancersjuka som tillhör en av riskgrupperna.

Precis som i fråga om vanlig influensa kommer de allra flesta överleva även svininfluensan. Sverige är ett av tre länder i Europa som beslutat sig för att erbjuda hela befolkningen möjligheten att vaccinera sig. Staten står för vaccinavtal och har tillskjutit ytterligare medel för att inte göra vaccineringen till en kostnadsfråga för individen och lätta det ekonomiska tryck som vaccineringen kommer innebära för landets landsting. Nu återstår bara din och min insats.

Landstinget i Gävleborg gav ett förtroendeingivande intryck under gårdagens presskonferens rörande den stundande vaccinationsstarten i länet. Det är positivt att se. Förhoppningsvis kommer resultatet bli lika positivt.

Och om vi ska återgå till Brynäs. Så kan vi trots allt konstatera att tanken som framfördes i gårdagens Arbetarbladet i grunden inte är så dum. Den om att Brynäs hockeyspelare, som är förebilder för så många människor, aktivt skulle kunna vara med och öka medvetenheten kring influensavaccineringen och förhoppningsvis på så vis bidra till att än fler tar sina två doser vaccin.

Men att kräva förtur i vaccineringskön i utbyte mot "En glad Dackell och Markström på bild när de vaccinerar sig". Det är däremot skamligt. Särskilt när det framförs av en läkare.

Mer läsning

Annons