Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga på undantag

Unga arbetssökande befinner sig ofta i ett tuffare utgångsläge, helt enkelt för att många arbetsgivare kräver tidigare erfarenheter som man inte har.

Annons

Etter värre blir det förstås i lågkonjunkturer när arbetslösheten stiger. Det finns emellertid faktorer som antingen kan mildra eller förvärra lågkonjunkturens effekter och frågan är om vi inte i detta nu upplever något slags rekord i samverkande helveten. Vi har en stelfrusen arbetsmarknad och en regering som gör alldeles för lite för att stärka de arbetslösas konkurrenskraft samtidigt som de eftergymnasiala kullar som kommande år lämnar skolan är större än på länge. Sämre kan det knappast bli.Medelåldern för unga vuxnas första fasta jobb har på kort tid ökat från 25 till 28 år. När inträdet på arbetsmarknaden förskjuts försenas hela vuxenprojektet. Ty för många är begreppet vuxen just synonymt med ett stabilt arbete. Fast inkomst ger ett relativt ekonomiskt oberoende, helt plötsligt öppnar sig möjligheten att flytta hemifrån och ta kontroll över sitt liv.

Det finns dock en föreställning att det skulle vara mindre dramatiskt med en arbetslös ung än en arbetslös trebarnsmamma. En 23-åring har ju inga bolån eller småttingar att försörja. Nej, och det är just det som är problemet! Som ung och arbetslös befinner man sig i ett slags vänteläge. Livet står stilla medan framtidsdrömmarna ackumuleras.

Med sina arbetsmarknadspolitiska åtgärder understödjer regeringen ungas sena inträde på arbetsmarknaden. Vad som behövs i detta krisläge är utbildning och praktik. Att ödsla månader på att träna sig i att skriva patetiska CV och leta jobb som inte finns - ja, det är huvuddragen i regeringens så kallade jobbgaranti - är bara ett gigantiskt slöseri. Att kedja fast en 23-åring vid arbetsförmedlingens jobbsökarterminal är dock billigt och är det något som regeringen behöver efter alla sina skattesänkningar så är det just billiga lösningar.

Mer läsning

Annons