Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsåt?

/
  • Misstag eller fusk? Det framstår som osannolikt korkat av Juholt att försöka fuska sig till ersättning och samtidigt vara helt öppen med att han och hans kulbo delar en lägenhet i Västertorp.

Medierna har frossar i nyheten om Juholts bostadsersättning hela helgen. Svarta rubriker om fusk har kletats fast på Håkan Juholt, men ännu har ingen lyckats bevisa att någon form av uppsåt skulle ha förelegat.

Annons

Och uppsåt betyder allt i det här sammanhanget. Uppsåt är skillnaden mellan ett misstag och fusk. 

Enligt partikällor som Aftonbladet talat med skulle Juholt ha fått backning på bostadsersättningen redan 2009. Partikällor är inte alltid trovärdiga källor. Partikällor betyder att människor med egen makt och egen agenda matar medierna med information som kan vara korrekt, men som också kan vara ren fiktion som tjänar sin herres syfte, inte minst när det handlar om information om enskilda individer. 

Enligt Håkan Juholt ljuger partikällorna. Det kan mycket möjligt vara sant. 

Lägger vi pussel med vad vi faktiskt vet framstår det som osannolikt korkat av Juholt att försöka fuska sig till ersättning och samtidigt vara helt öppen med att han och hans kulbo delar en lägenhet i Västertorp. Så korkad är nog inte Juholt. 

Vidare är det dessutom uppenbart att riksdagsförvaltningen kanske bör precisera sitt regelverk något. Det finns nämligen ingen regel som anger hur en riksdagsledamot skall göra om denne delar sitt boende med någon. Till DN uppgav Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagsförvaltningen, igår att det inte står explicit att ersättning endast utgår för halva hyran om boendet delas med någon. Istället är detta underförstått. Bjernbäck säger också att någon juridisk grund för att begära tillbaka pengarna inte finns och att det inte är aktuellt att göra en polisanmälan. 

Konstateras kan dessutom att det i bland annat vårt taxeringssystem finns inbyggda mekanismer som skall göra det möjligt för människor att korrigera sina misstag. Av det enkla skälet att det är mänskligt att fela och att det bland annat ansetts vara av vikt att uppmuntra människor att göra rätt för sig. Skriver du fel i din självdeklaration har du därför fem år på dig att korrigera eventuellt felaktiga uppgifter och begära en omprövning. Det är ett i allra högsta grad relevant faktum att ha i åtanke när vi bedömer Håkan Juholt och hans bostadsersättning.

Klart är att uppgifterna, oavsett om det handlar om ett ärligt misstag eller fusk skadat partiet. Men det är också en oerhörd skillnad på att begå ett ärligt misstag och på att fuska. 

Både i juridisk och moralisk mening. 

Mer läsning

Annons