Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urbota dumt förslag

Annons

Tjatigt. Dumt. Och med riskabla effekter. Folkpartiets förslag att bota ungdomsarbetslösheten genom att sänka lönerna för unga är inte ett särskilt bra förslag. Det är ett urbota dumt förslag.

Inför partiets landsmöte, som inleds 14 oktober, har Jan Björklund och resten av FP-ledningen föreslagit en sänkning av ungdomslönerna. Särskilda ungdomslöner, som är ”tydligt lägre än genomsnittslönerna”, skulle öka lönespridningen och göra unga mer konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden, menar partistyrelsen.

De som förespråkar den här typen av åtgärder tänker inte riktigt ända fram. Det som avgör när en arbetsgivare anställer är behovet. Finns det inte behov av att anställa ytterligare personal kommer inte någon att anställas, hur billig arbetskraften än är. Det enda som inträffar är att arbetsgivarens vinst blir högre.

Förslagsställarna bör också ha i åtanke den sänkning av arbetsgivaravgiften för unga som Alliansregeringen införde 2007. (15 procent lägre kostnad för en anställd upp till 26 år jämfört med en äldre anställd.) Ett dyrt fiasko. Inga bevisade nya jobb, men 9,5 miljarder kronor per år mindre till statskassan. De som vann på det hela var företag som redan tidigare har många unga anställda. (Läs McDonalds och Burger king, som nu även kan fira åt fem miljarder ytterligare i sänkt restaurangmoms.)

Det riktigt riskabla med att införa lönedumpning för en viss grupp, är att effekten av lägre löner och sämre arbetsvillkor smittar av sig. Vi skulle få ett låglöneproletariat (working-poor) och än vidare klyftor. Om det är vad Jan Björklund vill med Sverige bör han säga det rätt ut.

Mer läsning

Annons