Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA i kris

/
  • Med exakt ett år kvar till presidentvalet har Occupy Wall Street gjort de ökade klassklyftorna i USA till en av landets hetaste frågor.

Annons

I Sverige kämpar regeringen för att i framtiden införa ett femte jobbskatteavdrag. Ett jobbskatteavdrag som inte har några andra motiv än ideologiska och som i kronor och ören främst kommer gynna de med högst inkomster i vårt samhälle. Precis som de tidigare skattesänkningarna.

I USA kämpar däremot miljonärer för att få betala mer i skatt. 

Vid valet 2000 gick George W Bush till val på skattesänkningar som främst skulle gynna den rikaste procenten i USA.

De skattesänkningar George W Bush införde har Barack Obama tvingats behålla. I dag finns ett förslag från Demokraterna om en skattehöjning på fem procent för de med högst inkomster, vilket dock inte kommer gå igenom då Republikanerna motsätter sig skattehöjningar.

Det gör däremot inte alla inom den grupp som demokraterna vill höja skatten för. I USA finns en grupp miljonärer som under namnet ”Patriotic Millionaires for Fiscal Strength” sedan ett år tillbaka kämpar för att få betala högre skatt. En markering om att tider av prövning kräver viss solidaritet. Klokt, eftersom ekonomiska orättvisor i slutändan även slår tillbaka på landets rikaste. Vi det ser det nu i form av rörelsen ”Occupy Wall Street”.

Läget är allvarligt i USA. De offentliga finanserna är i mycket dåligt skick, med en statsskuld som uppgår till ogreppbara 15 000 miljarder dollar.

Någon politisk lösning på de ekonomiska problem USA dras med finns idag inte. Den interparlamentariska kommitté bestående av sex demokrater och sex republikaner i kongressen som tillsattes i somras har inte lyckats arbeta fram ett förslag till lösning på budgetproblemen.

Kokar vi ner det hela till sin absoluta kärna handlar det om oöverbryggbara skillnader där republikanerna vägrar skattehöjningar och demokraterna vägrar nedskärningar om inte skattehöjningar görs för de med högst inkomster, alltså precis den grupp Patriotick Millionaires for Fiscal Strength representerar.

Skatter är inte något som drabbar människor. Vare sig i Sverige eller i USA. Skatter är vad som bygger gemensam välfärd, som bekostar sjukvård, skola, universitetsutbildning, forskning, äldrevård och ger fungerande infrastruktur. Sverige och USA är inte jämförbara, däremot finns stora likheter mellan Republikanernas och Moderaternas dogmatiska inställning till skatter som något av naturen ondo.

Och det är onekligen ironiskt, att några av USAs allra rikaste fattat vad Sveriges regering vägrar inse; att det är bra att betala skatt. 

Mer läsning

Annons