Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usel poltik har blivit usel lagstiftning

Annons

Under tisdagen röstade riksdagen igenom förslaget Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige.

Under tisdagen röstade riksdagen om den lagstiftning som sänker Sverige till Europas lägstanivå ifråga flyktingmottagande.

Istället för att höja oss över det Europeiska vansinnet, har vi valt att sänka oss till skammens nivå. Så ser dock inte regeringen på det skändliga lagstiftningsförslag som är sprungen ur Socialdemokraternas och Miljöpartiets överenskommelse med Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna. Istället har Stefan Löfven och hans regering talat om den svenska politiken som ett sätt att tvinga fram ett solidariskt europeiskt mottagande.

Usel politik har blivit till lika usel lagstiftning.

I det här fallet handlar det om lagstiftning som fått mycket, mycket skarp kritik av remissinstanser som bland annat Advokatsamfundet och de juridiska fakulteterna vid såväl Uppsala och Lunds universitet. Institutioner i det svenska samhället som trots allt får anses kunna en hel del om såväl lagstiftning som tillämpning av lagstiftning.

Vid juridiska fakulteten i Uppsala konstaterade man att rättighetsperspektivet hade glömts bort av regeringen i det förslag som skickades ut på remiss. Röda korset befarade att kopplingen mellan fast arbete och uppehållstillstånd kommer leda till att unga hoppar av sina studier för att i stället arbete. Arbetsförmedlingen varnade i sin tur för att de ettåriga uppehållstillstånden skulle göra det svårt för människor att få något arbete.Vid Lunds universitet konstaterade det uppenbara men mycket viktiga; "Att sänka rättighetsnivån är en signal till mottagningsskeptiska medlemsstater att de bedriver i grunden rätt politik".

Vad regeringen skickade ut på remiss var ett såväl juridiskt som politiskt undermåligt förslag. Men vad spelar det för roll. Moderaterna har exempelvis hejat på regeringen efter bästa förmåga. I mars förkunnade Moderaternas integrationspolitiske talesperson Elisabeth Svantesson att "Det är viktigt att regeringen orkar hålla fast vid förslagen om att skärpa asylinvandringen".

Att slå sönder familjer, försämra förutsättningar för integrationen och genom signalpolitik få färre att söka tillflykt i Sverige har ingenting med socialdemokrati att göra. Men det är vad som blir arvet efter Stefan Löfven och hans regering efter det att riksdagen i tisdags röstade ja till Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige.

Mer läsning

Annons