Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer i Sydafrika?

/

Annons

Sydafrika var för ett år sedan i världens fokus, fotbolls-VM fångade hela världens uppmärksamhet. Förra veckan besökte jag Sydafrika och Zimbabwe. Nu ett år senare är landet och dess grannländer i mediaskugga. Omvärlden har nog med det som händer i Mellanöstern och på Afrikas horn. Det kanske är logiskt men farligt.

Vi är orienterade om kritiken mot landets president Jacob Zuma för anklagelserna om eventuell våldtäkt. Vi vet däremot mindre om ANC:s ungdomsordförande Julius Malemas uttalande och leverne. Malema var kungamakaren av Jacob Zuma när han valdes som ordförande för ANC.

Malema har hotat journalister, uttalat sig om att Zumas eventuella våldtäktsoffer njöt av det, kallat premiärministern i Västra Kapprovinsen Helen Zille för kackerlacka och hyllat Robert Mugabe för förslaget om att förstatliga företag etcetera. Samtidigt har han köpt en lyxvilla värld 20 miljoner kronor. Ingen förstår var pengarna kommer ifrån. Det är hårresande och helt ofattbart att ANC inte utesluter honom. Några mindre tillrättavisningar har Malema fått men de står inte i proportion till det han gjort och står för. Många är oroade och mycket kritiska. Men ANC verkar inte riktigt vilja ta i det.

Jag minns hur jag 1986 som en ung fick vara med om folkriksdagen mot apartheid och höra Olof Palmes sista stora tal i Folkets hus i Stockholm. Hela talet brann av solidaritet med Sydafrikas folk. Än i dag kan jag känna stolthet över det engagemang vi i Sverige och världen visade med apartheidregimens offer och motståndare. Vårt engagemang var genuint.

Därför känns besvikelsen så stor. Hur kan en rörelse som ANC tillåtas att ha en ledande person med rasistiska och nedvärderande åsikter om andra människor? Det är inte acceptabelt.

Många tror att Malemas mål är att bli president med hjälp av hänsynslös populism. Stödet för ANC sviktar. I Västra Kapprovinsen vann det största oppositionspartiet, Demokratiska alliansen, egen majoritet i det regionala parlamentet. ANC har misslyckats med att bekämpa den omfattande fattigdomen i landet som skapat social oro. Julius Malema sitter i sin 20-miljonersvilla och anklagar de vita för allt ont i landet.

Sydafrika är viktigt för hela regionen och landet har visat ledarskap den senaste tiden, vilket är positivt, genom att kritisera och ställa krav på Robert Mugabe att han måste bidra till en ny konstitution som är förutsättningen för ett nytt nationellt val 2012 eller 2013 i Zimbabwe.

Världen måste orka se vad som händer i södra Afrika. Jag känner upprördhet över Julius Malema men också solidaritet med Sydafrika och dess folk. Solidaritet är för mig mycket mer än enbart försäljning av svenska JAS-plan.

Aleksander Gabellic

S-debattör

Mer läsning

Annons