Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad kostar elen i år?

Annons

SMHI sänder ut en ryslig varning: Fem centimeter snö i natt! Småindustrin hakar på: Byt till vinterdäck nu! De snusförnuftiga delar ut förnumstiga råd: Kör försiktigt.

Det är vinter nu. Snart 30 grader kallt, fem meter snö. För några en bisarr skönhetsupplevelse, för andra skapar alla dessa väderobservationer iskalla kårar av obehag.

Minns förra vinterns elräkningar, femsiffriga belopp. Minns också elbolagens svindlande vinster. Avregleringen möjliggjorde vilka priser som helst och bolagen tävlade om att ta ut det högsta. Alla vann.

Ack!, den som hade fjärrvärme i stället för direktverkande el, en rest från 70-talet då elen var nästan gratis. Nu sitter tusentals villaägare med skägget fastfruset i brevlådor som inte går att öppna för all snö utanför dörren.

Och elbolagen skickar ut varningar om kommande prisjusteringar; för lite vatten i Norrlands reservoarer. Kärnkraften haltar och måste in på översyn. Kolkraften pressas mot nya höjder.

Och tänk på att dagens elpris redan är 30 procent högre än för ett år sedan. Då toppade priset på nästan tio kronor kilowattimme, det ska väl bolagen kunna överträffa i år? Marknaden styr och bolagen är marknadsledande. De sätter ett lämpligt pris.

Men Vattenfall, hela folkets elbolag? Borde inte det ta täten och ledningen för rimliga priser? Nä, för Vattenfall gäller samma principer som för andra elbolag, största möjliga vinst i alla väder.

Och regeringen, eller riktigare Maud Olofsson, har inga ambitioner alls med Vattenfall, utom att ta hem vinstmiljarderna. Med en aktiv politik kunde Vattenfall bli prisledande och prispressande. Men det kräver ju en stark och engagerad minister.

Mer läsning

Annons