Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vilja (S)?

/
  • Bara 27 procent har strot förtroende för Mona Sahlin svisaqr en klent underbyggd opinionsundersökning. Men den bör ändå tas på allvar.

Aftonbladet har tillfrågat 972 personer om förtroendet för partiledarna. 972 är inte så många och svaren bygger därför på ett klent statistiskt underlag.

Annons

Men för Mona Sahlin är utfallet inte så bra, förtroendet ligger på ungefär samma nivå som för Göran Persson, när han föll i onåd. Och Fredrik Reinfeldt, som leder en regering som mest talar om vädret, ligger stadigt mycket högre.

Popularitet kommer och går, stiger och sjunker, efter dagsnoteringarna. Men för Sahlin ses en utveckling från toppen mot botten; och den är statistiskt säkerställd.

Sahlin har problem, Reinfeldt kan luta sig tillbaka. Ju mindre han gör, ju högre förtroendesiffror.

Sahlin gör inte heller så mycket väsen av sig. Hon sägs vara upptagen med rådslagsarbetet, som nu är klart. Det bör ge mer tid för utåtriktat politiskt arbete. Men då och då tvingas hon ändå fram i offentligheten, senast för att ge sin syn på vad LO:s ordförande bör göra, eller inte.

Sahlin förordade avgång ur AMF:s styrelse, och det var ett brott mot etiketten; partiledaren, regeringschef eller oppositionsledare, bör hålla sig borta från LO:s affärer. Det omvända är däremot en självklarhet.

Nu placeras Sahlin och Wanja Lundby-Wedin i teves soffor för att där försäkra omvärlden att de är bästa vänner. Det verkar lite tillkämpat. Men Sahlin kan inte göras ansvarig för Lundby-Wedins historiska misstag att stå kvar som LO:s ordförande. Om ett tag går hon ändå, utkörd av medlemmarna. Lundby-Wedin har gjort sig omöjlig, men är den siste att inse det.

För Sahlin gäller en delvis annan ordning. Redan när hon valdes hade hon svagt och darrigt förtroende bland de sina, hon kvoterades in som partiordförande. Inget blev bättre av pinsamt schabbel, brutala utrensningar och förlorade debatter. Och när ekonomin faller mot underjorden och massarbetslösheten är ett faktum sopar Reinfeldt hem de politiska poängen.

Och i helgen lyfte en opinionsundersökning moderaterna till högre siffror än socialdemokratin.

Ett hårt slag mot Sahlin, och den röd-gröna koalitionen.

Den borde ha ett sammanhållet alternativ packat och klart och finansierat, som motvikt till den förödande regeringspolitiken.

I stället några utspel här och där som framstår mer som gnällig kverulans och överbud än seriösa alternativ.

Ingen tröst att söka i att också den senaste partimätningen hade ett klent underlag; 1 000 personer ger inga säkra utslag i opinionen. Men psykologiskt sände den partiet ner i källaren.

Mer läsning

Annons