Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärdsbranschen

Annons

Vår välfärd har blivit till en bransch. En bransch där vinstintresset är lika självklart som i bilbranschen.

Carema har under senare tid tydligt illustrerat för oss hur vinster skapas inom välfärdssektorn. I vinstintressets spår följer tyvärr uppenbarligen vanvård och ett människovärde satt på undantag.

Mär det handlar om vård och omsorg av människor finns litet utrymme för effektiviseringar som inte skadar kvalitén. Färre hjälpande händer resulterar per definition i sämre omsorg.

I onsdags kom ytterligare ett bevis på varför det är så otillräckligt att se välfärdstjänster som vilken annan typ av tjänster som helst.

När Stockholms läns landsting nu upphandlat vården av tortyroffer erbjöd det unga företaget WeMind AB det lägsta priset rapporterar Sveriges Radio. Problemet är bara att WeMind AB inte har någon tidigare erfarenhet av denna typ av verksamhet. Till skillnad från Röda Korset, som sedan 1985 drivit ett center för torterade flyktingar i Stockholm.

Kvalité och värdighet borde vara kärnvärden. Inte vinst. Och inte lägsta pris.

Men i takt med att det marknadslibarala synsättet allt mer kommit att appliceras även på välfärdsjtänster har kompromisserna med kärnvärdena uppenbarligen blivit allt mer vanliga.

Vilket människor dagligen runt om i vårt land uppenbarligen får betala priset för. I form av sämre vård. Och arbetsplatser som lämnar lite utrymme för mer än det absolut nödvändiga. Om ens det.

Mer läsning

Annons