Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välgörenhet och solidaritet

/

Jag brukar må fysiskt dåligt av välgörenhet. Välgörenhetens signum är en klapp på huvudet ovanifrån, från den som har till den som inte har. En klapp, en gest, utan att den som har behöver tumma på sina privilegier.

Annons

Den som har i överflöd får känna sig duktig en stund och använder sig av en utvald, utsatt grupp för sina syften. Jag mår illa.

Men just nu pågår något väldigt fint i vårt land. De kallar det välgörenhet. Jag vill hellre kalla det solidaritet. Tusentals svenskar visar solidaritet med människor som flytt från Syrien och andra krigshärdar. Det civila samhället tar det ansvar som inte det officiella mäktar med.

På storstädernas tågstationer organiseras hjälpinsatser. Människor går samman och samlar ihop förnödenheter och kontanter för att hjälpa dem som tagit sig till Sverige. Många är de svenskar som verkligen, på riktigt, ger av sitt överflöd eller öppnar sina hem för främlingar. Jag känner plötsligt stolthet över att vara en del av detta, det svenska samhället.

Ett av många uttryck för hur det civila samhället går före och vill kliva in och göra det som inte det officiella klarar av är det nystartade "de vita båtarna".

Ni kommer säkert ihåg "de vita bussarna", Röda korsets bussar som förde tusentals människor i säkerhet från nazisternas läger. Nu handlar det i stället om att föra människor i säkerhet via sjövägen. Detta då vägarna in i Europa är stängda. Murarna är resta. Transportansvar och Dublinförordning gör att människor utsätts för stora faror under sin väg till norra Europa för att söka asyl. Tanken med de vita båtarna är att hämta upp syrier som befinner sig utanför EU och vill söka asyl i Sverige och därefter föra dem hit via sjövägen. Då blir det första EU-land flyktingarna kommer till Sverige, och de kan därmed inte skickas tillbaka till något annat EU-land enligt Dublinförordningen. Då alla syrier som söker asyl i Sverige i dag får uppehållstillstånd är tanken att skepparen inte heller ska rädas transportansvaret.

Det här är ett spännande initiativ, även om det skulle fallera på upploppet. Personerna bakom de vita båtarna tänker sig att crowdfunding, gräsrotsinsamling, ska finansiera båtar, hjälpmedel och personal. Det handlar om stora pengar, och ett nystartat privat initiativ. Kanske går det vägen. Kanske inte. Men det bör ha satt ett frö i det officiella Sverige.

De får kalla det välgörenhet om det känns bäst. Men för mig handlar det om solidaritet. Solidaritet folk emellan.

Mer läsning

Annons