Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern för spelet

Annons

Majoriteten vill, eller sig tvingad, att höja skatten. Oppositionen vill dra ner på pillerknaprandet. Och slita åt sig 10 miljoner från kulturen, den är väl inte tillräckligt folklig. Men grundproblemen, den strukturella överbyggnaden, orkar ingen ta tag i. Landstinget förblir en skyddad verkstad, oavsett vilken majoritet som tar över efter valet. Det är allt lite oroande på sikt.

Sprutas eller inte sprutas? En eller två besprutningar? Svåra frågor, men flera läkare avråder; svinflunsan är mer ett påfund, inspirerat av läkemedelsindustrin, än en pandemi. Men skydda er gärna, så gott det går, mot vanlig influensa. Den kan, i olyckliga fall, vara ganska elak. Det som avgör valet är: Vem kan man lita på?

Statsministern, allt mer lik en verkställande direktör för ett bolag på dekis, läxade upp sina undersåtar; det är inte mitt fel att det mesta går åt skogen. Arbetslösheten, utanförskapet, utförsäkringarna, socialbidragen, pensionärerna, ekonomin, ja allt som är fel är andras fel. Särskilt krisens. Han backar undan, klagande på att ingen, förutom hans allra närmaste, förstår honom.

Vilken tur att han har Jan Björklund. Han viftar undan alla invändningar mot den enda vägens politik med; se Ohly!

Det kalla kriget blir aldrig för avslaget för att inte hottas upp när Björklund har en mikrofon inom räckhåll. Nu var det Afghanistan. Där blir Björklund den siste på barrikaderna, han står kvar också när resten av världen drar sig ur. En trist politiker, stundtals lika grå som delar av partiledardebatten.

Oppositionen hade det lätt, det räckte med att läsa upp några siffror från verkligheten: Snart 12 procents arbetslöshet, 150 000 förlorade jobb på ett år, utanförskapet har spätts på med 70 000, skattesänkningarna har fallit rakt ner i fickan på de rikaste, ekonomin ramlar ner i källaren och alla siffror pekar fel. Ingen lätt sak att försvara, därför Reinfeldts dåliga humör. Hans mästrande ton och och högdragna arrogans gör ingen glad.

Men Mona Sahlin hade en ganska bra dag, Ohly var som vanligt bäst och Maria Wetterstrand är småföretagarnas bästa vän. En hygglig laguppställning inför valet. Och spelet förs ju, än så länge, på den vänstra planhalvan. Inte mycket tyder på att högern kan föra över matchen på sin halva.

Mer läsning

Annons