Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är alla socialister?

Annons

Några månader efter kollapsen på Wall Street, hösten 2008, förkunnade det amerikanska veckomagasinet Newsweek på sin framsida: Nu är vi alla socialister. Sedan dess har banker förstatligats, tusentals miljarder satsats i klassisk konjunkturpolitik och finansmarknadens regelverk stramats åt. När krisen kommer blir vi alla socialister. Frågan man ställer sig är: Var är alla socialister? I Sverige till exempel.

Ingen skäller högre på storbankerna, ingen är mer missnöjd över euroledarnas oförmåga att komma till verkningsfulla åtgärder än Anders Borg. Det har blivit något av finansministerns främsta kännetecken, att i varje ny intervju vara om möjligt ännu lite mer kritisk mot bankdirektörerna. ”Banker kan inte se skattebetalarnas pengar som en gåva, utan de måste ta ansvar”, sa Borg i en kommentar efter ett av helgens toppmöten, där EU:s finansministrar enades om att banker och andra långivare måste acceptera större skuldnedskrivningar i fallet Grekland.

Anders Borg är ingen socialist. Hittills har han sänkt skatterna med 100 miljarder, transfererat stora summor från fattiga till rika, sålt ut gemensamma tillgångar – hans politiska gärning är i grunden nyliberal. Att en borgerlig finansminister som i sitt tidigare liv arbetat på kapitalförvaltningsfirma, kommit att personifiera det politiska motståndet mot finanshajarna, bonusdirektörerna, börsrobotarna och de obegripliga derivatinstrumenten är därför en stor ironi. Och ett misslyckande för den riktiga vänstern. Socialdemokraternas Leif Pagrotsky gör visserligen ett bra ideologiskt jobb på sin kant. Men ingen hörs högre än Anders Borg.

Runt om i Europa upplever medborgare, och särskilt ungdomar, hur deras framtidsutsikter försvinner ner i ett stort svart skuldhål. Kapitalismen har återigen visat sig otillräcklig.

Politiken får aldrig mer abdikera från sitt ansvar. I Anders Borgs gamla textböcker står det att politiken ska dra sig tillbaka till förmån för den självreglerande marknaden.

Ironiskt var det.

Kalle Olsson

Mer läsning

Annons