Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdhaveri

Annons

För två år sedan genomgick Therese Kjellberg en överviktsoperation. Med hjälp av denna har hon till dags dato gått ner 105 kilo. Vilket naturligtvis är alldeles fantastiskt. Men Kjellbergs viktnedgång innebär också att hon nu tvingas leva med en hudsäck kring magen, en hudsäck som dock hade opererats bort. Om Therese Kjellberg bara hade bott i ett annat landsting än Gävleborg. 

Men tyvärr har Therese Kjellberg haft otur nog att bosätta sig i Gävleborg, och därmed också inom ett landsting som förvägrar henne den bukplastik hon behöver. I Gävleborg görs nämligen inte någon individuell medicinsk bedömning i den här typen av fall. Vilket är ett faktum som Magnus Sundbom, ansvarig för överviktskirurgin vid Uppsala Akademiska sjukhus, ifrågasätter starkt. 

Så är det dock i Gävleborg. För att Therese Kjellberg ska ha rätt till bukplastik måste hennes BMI ligga på 30, i dag ligger hon på 38. Och så länge hon inte ligger på 30 kommer Kjellberg att tvingas leva med sin påse på magen. Såvida hon nu inte väljer att flytta till ett annat län med annan praxis. 

Varför ser det då ut på det här sättet i Gävleborg? En kvalificerad gissning är att det handlar om att spara pengar. Vilket är en tes som får stöd av det svar Ulf Öhrvall, kirurgchef i Gävleborg, levererade i Arbetarbladet i måndags rörande nyttan av bukplastik.

Ulf Öhrvall, säger nämligen till Arbetarbladet att han hellre gör en överviktsoperation som räddar liv än lägger pengarna på två hängbuksoperationer. Ett cyniskt resonemang som dessutom framstår som fullkomligt verklighetsfrånvänt i ljuset av den praxis som tillämpas inom andra landsting. Hade Therese bott i exempelvis Uppsala hade hennes fall bedömts individuellt, där ser man dessutom överviktsoperation och bukplastik som en helhet, vilket också framstår som det enda rimliga. 

Nu råkar Therese Kjellberg dock tyvärr ha valt att bosätta sig inom ett landsting som är ett av de i Sverige där minst antal patienter får bukplastik. Här hänvisas i stället ofta den som genomgått en överviktsoperation till att själv betala för kirurgi på en privatklinik.

Historien om Therese Kjellberg och Gävleborgs praxis rörande bukplastik är berättelsen om vård som inte fungerar. Det är också berättelsen om en dum- snål inställning till vård. För övervikt är inte bara ett problem för individen. Det är också ett samhällsproblem som genererar kostnader genom de hälsorisker övervikten innebär. Därmed blir också Gävleborgs praxis i förlängningen kontraproduktiv, eftersom den riskerar avskräcka människor från att genomgå en överviktsoperation som på lång sikt kan bidra till att förbättra deras hälsa. 

Hur Gävleborg motiverar sin praxis på området vore därför mycket intressant att få förklarat. Inte minst med tanke på att det handlar om en ifrågasatt praxis. 

Mer läsning

Annons