Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är Bildt i Afghanistan?

/
  • ÖVERENS. Sverige stannar kvar i Afghanistna, under överskådlig framtid. Regeringen har gjort upp med S och MP om en sny inriktning, från stridande till stödjande. En lek med ord.

Det svenska kriget i Afghanistan fortsätter under överskådlig tid, men under en ny rubrik; stödjande.

Annons

Tidigare, fram till i går morse, var svensk trupp stridande. En lek med ord, nödvändig för att få Mona Sahlin att skriva på. En ny inriktning, säger hon.

Men kriget går vidare, 500 svenskar blir kvar, insatsen kostar Sverige 1,5 miljarder om året och framtiden är lika oviss som någonsin. Ingenting har hänt.

Men om afghanerna kan ta över ansvaret, det kallas för ”läget på marken”, gör Sverige en symbolisk reträtt 2014; i teorin åker vi hem, i verkligheten stannar vi kvar. Vi blir ”stödjande” trupp till den afghanska krigsmakten, genomkorrupt, oduglig, oförmögen att ens gå i takt. Mot talibanerna har den inget att sätta mot.

Alla inblandade vet ju att det här kriget, eller ”läget på marken”, inte går att vinna och att talibanerna måste involveras i en process som leder mot någon sorts kompromiss mellan afghaner.

Men Bildt och Sahlin väljer kriget, om några år draperat i fromma förhoppningar om ett hedersamt slut, före den realism, ”läget på marken”, som pekar mot den tilltagande känslan av uppgivenhet som lätt går att läsa av hos Obama och USA.

Hela uppgörelsen är gjord av papier-maché, en tunn, lätt frasig hinna över ett accelererande blodbad. Bildt kan nu fortsätta skildra krigets ljusa sidor på sin blogg, ÖB behöver inte administrera ett snabbt återtåg och den svenska bombhögern gläds över att Ohly och Vänsterpartiet går åt sidan.

Den rödgröna var tidigare eniga, men Sahlin säljer lätt ut den enda rimliga hållningen; att Sverige snarast avslutar sitt krig. Ohly är nu den ende med hedern i behåll.

Sahlin säger: En uppgörelse för alla som ”riskerar livet för Sverige”. En märklig markering, är svenska intressen hotade? Är det därför vi är där? Och hur många fler döda afghaner är Sverige berett att acceptera för det Afghanistan Bildt drömmer om? Det som skall resa sig ur ruinerna? Finns den kalkylen med i gårdagens framträdande?

Hyckleriet kring den svenska insatsen är, försiktigt uttryckt, omfattande. Den som söker realism och den afghanska vardagen får ta sig till biografer som visar den danska filmen Amarillo. Så ser verkligheten ut, och den skiljer sig från Bildts, Sahlins och ÖB:s haltande vision om Sverige som ”stödjande”.

Holland, Frankrike, Canada och Obama planerar återtåg, Sverige blir kvar. Hur Sahlin kan vara nöjd med detta är obegripligt.

43 procent av S-väljarna vill, enligt Aftonbladet i går, att Sahlin avgår. Invändningarna mot den hållningen blir allt svagare.

ÖVERENS. Sverige stannar kvar i Afghanistan, under överskådlig framtid. Regeringen har gjort upp med S och MP om en ny inriktning, från stridande till stödjande. En lek med ord.

Mer läsning

Annons