Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför där?

/
  • MISSLYCKAT. Oerhörd korruption, massdödande av civila, monumentalt valfusk och en allt mer oklar roll för FN leder till frågan om varför Sverige och andra strider i Afghanistan.

Annons

President Bush samlade ihop ett antal ”villiga” stater och tågade in i Irak. FN nonchalerades, Bush tänkte inte låta världssamfundet försena avlägsnandet av Saddam.

Förstörelse av kemiska vapen, kanske kärnvapen presenterades som ädla motiv för kriget.

Carl Bildt och den lobbygrupp han ingick i, ställde entusiastiskt upp i korståget.

I dag försöker Obama dra sig ur det katastrofala ”kriget mot terrorismen”, då lokaliserat till Irak. I dag pågår samma krig i Afghanistan och Obama flyttar trupper från Iraks storstäder till Afghanistans landsbygd. Talibanerna ska besegras, men det tar tid och drar oerhörda kostnader.

Här finns ett FN-mandat, med tiden överflyttat till USA. Detta är nu Obamas krig, med understöd av, bland många, både Danmark och Sverige.

Svenska soldater har dödat afghaner och försvarsminister Sten Tolgfors har förklarat att han är stolt över den svenska insatsen.

Han skickar inom kort fler soldater till fronten.

Men också socialdemokratin har anslutits till kriget. Knappt skönjbara nyansskillnader mellan Bildt och Urban Ahlin, utrikesminister om ett knappt år. Ahlin har inte redovisat några reservationer inför ”kriget mot terrorismen”.

Men det finns problem. Presidentvalet i augusti utvecklades till en svart fars; valfusket var monumentalt. En dryg miljon röster ska räknas om och FN:s kandidat, den genomkorrumperade Hamid Karzai, är inte längre en självklar segrare.

Den amerikanske diplomaten Peter Galbraith, starkt kritisk till hela valproceduren, och FN:s allt märkligare roll i den, har lyfts bort från sitt FN-uppdrag. Krigets administratörer, FN, USA och EU, önskar Karzai som president. Visst valfusk därför acceptabelt, om det kan hållas diskret.

Karzai en samarbetsman som accepterar världssamfundets, och USA:s överhet och fortsatt dödande av civila landsmän. Makten, om än reducerad och villkorad, är viktigare än att bygga ett på sikt demokratiskt och fredligt Afghanistan.

Men fienden, något förenklat kallad talibaner, är en del av den afghanska makt- och infrastrukturen och måste rimligen ingå i en regering eller maktkoncentration som önskar utveckla, inte rasera, landet. En insikt som, om än inlindad, nått krigets många högkvarter.

Annons