Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför dumpar Miljöpartiet sina smarta kvinnor?

Annons

Lotta Hedström, som var språkrör för Miljöpartiet 1999–2002 vilket få över huvud taget kommer ihåg, är en av de som tycker att Isabella Lövin nu borde ställa sin plats till förfogande. Istället tycker hon att Alice Bah Kunke är en ypperlig språkrörskandidat. Till Aftonbladet säger Hedström om henne att:

– Hon är en stjärna. Hennes enda svaghet är väl att hon inte har varit engagerad i partiet så länge, men det har ju inte Isabella heller.

2016 tvingade Miljöpartiet Åsa Romson att avgå. Nu ser det ut som man avser hantera Isabella Lövin på samma sätt. Att vara kvinna och representera Miljöpartiet verkar inte vara någon tacksam uppgift. Foto: Thomas Johansson / TT

Bah Kunke har dock fler svagheter än så. En varandes att hon vid flera tillfällen visat sig hålla Juholtnivå ifråga om faktakoll. Rörande Sveriges hantering av hemvändande IS-krigare så pass att hon blev fråntagen ansvaret för frågan. Och det får nog ändå faktiskt räknas som en svaghet även om Lotta Hedström inte anser det. Precis som Stefan Löfvens bristande kunskaper om assistansen är ett problem för Socialdemokraterna.

Men kompletta människor och politiker finns å andra sidan inte. Och ingen kvinna i politiken kan heller räkna med en rättvis behandling av vare sig media eller partikamrater.

Miljöpartiet är dock ett allt mer obegripligt parti. Inte bara på grund av sin hantering av kvinnliga språkrör utan också på grund av sin totala vilsenhet.

Ungdomsförbundets Mårten Roslund tycker exempelvis att Miljöpartiet skulle ha mycket att vinna i konkret politik på att öppna upp för samarbete med Moderaterna och alliansen kan man läsa i Aftonbladet. Exakt vad han baserar den "analysen" på är minst sagt oklart givet att Moderaternas kanske främst miljöstrid de senaste två decennierna handlat om att Sverige ska fortsätta vara kärnkraftsberoende. Men ungdomsförbundets ordförande Mårten Roslund ser tydliga fördelar med att röra sig mot den svenska högern:

- Det är något annat att förhandla med Moderaterna än med Socialdemokraterna, som inte är särskilt vana vid att kompromissa.

Här kan man ju fundera lite kring hur kompromissvilliga Moderaterna varit ifråga om migrationspolitiken. Ett politikområde som Miljöpartiet i alla fall tidigare intresserade sig för och var engagerat i. Eller är Miljöpartiets nya linje att Sveriges gränser skall vara stängda? Det skulle ju onekligen göra hanteringen av Åsa Romson mer begriplig, Romson som led så mycket av att tvingas stå på samma scen som Löfven och presentera den nya, restriktiva svenska migrationspolitiken att hon fällde tårar.

Miljöpartiets valresultat kräver naturligtvis förändring. Men att åter igen göra sig av med en av partiets intelligenta kvinnor och spela ut två kvinnliga politiker mot varandra kommer knappast rädda Miljöpartiet.

Lockelsen med Bah Kunke är begriplig och inte helt omotiverad. Bah Kunke har bidragit till att vidga politikerrollen genom sitt arbete på Instagram, hennes självklara förhållningssätt till mode och sitt tillgängliga tilltal. Här har många politiker mycket att lära av Bah Kunke.

Men Bah Kunke har trots det under sin tid som minister redan visat att hon riskerar skapa fler problem än hon skulle lösa för Miljöpartiet i rollen som språkrör, måhända på grund av dåliga rådgivare och en förhållandevis kort politisk erfarenhet. Men som sagt, ingen människa eller politiker är komplett. Därför borde Miljöpartiet överväga att ändra sina stadgar så att Bah Kunke och Isabella Lövin skulle kunna leda partiet tillsammans. En starkare duo som kompletterar varandra bättre är nog svårt att hitta i svensk politik. Det hela borde kunna utgöra en dynamisk ledarduo som kan locka tillbaka väljare till partiet.

Och vad gäller Lövin är det fruktansvärt svårt att inte bli förbannad över hur ytterligare en av alla dessa smarta kvinnor i svensk politik nu behandlas av sitt eget parti och journalister.

Isabella Lövin som till och med tvingats läsa Aftonbladetartikel om att hon minsann borde skaffa sig en borste.

Så behandlas inte någon man i det offentliga Sverige.

Annons