Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför krig?

/
  • Här avgörs det. I Afghanistan byggs ett nytt Vietnam och ännu ett meningslöst krig som inte kan vinnas vecklar ut sig. Obama flyttar trupper från Irak till Afghanistan. Det är där kriget mot terror ska avgöras.

Annons

”Krig är inte värt ett enda liv”. Orden sammanfattar ett långt livs erfarenheter; fyllda 100 år anslöt Harry Patch, engelsk veteranen från första världskriget, till fredsrörelsen.

I går begravdes han, 111 år gammal, under väldiga hedersbetygelser och kyrkan fylld av uniformer. Temat på begravningen var fred och försoning, och anslöt till Patchs slutsatser, efter att ha summerat sitt långa liv, att krig är totalt meningslöst.

En redigerad version av den hållningen kan avlyssnas nästan varje dag från det brittiska underhuset. Kriget kan inte vinnas, säger några. Varför är vi där, frågar andra. Ta hem soldaterna levande, kräver allt fler.

När döda soldater kommer hem i draperade kistor sänder tv:s kanaler direkt. Britterna är, efter Irak, trötta på krig och de uppoffringar som krävs; är något enda brittiskt liv till värt att spillas? Orden kunde ha formuleratas av Harry Patch.

Men där borta, i det avlägsna Afghanistan, byggs ett nytt Vietnam och ännu ett meningslöst krig som inte kan vinnas vecklar ut sig. De historiska nederlagen kan tecknas från Alexander den store till den sovjetiska reträtten på 80-talet.

Nu flyttar Obama trupper från det misslyckade härtåget mot Irak till Afghanistans berg och dalar, det är där kriget mot terrorn skall avgöras. Talibanerna, en förfärlig skara mordiska krigare och kvinnoförtryckare, skall utplånas. Att det är omöjligt lämnas därhän.

Förlorarna ställs vid sidan. I går fem döda och fem skadade. Ett helt bröllopsfölje slets i småbitar av en vägbomb. Liknande massakrer nästan varje dag.

Men som krigsförklaring är det i tunnaste laget och Tolgfors har inget svar på den centrala frågan: Kan kriget vinnas?

Och vidare: Vilken roll har Sveriges soldater på slagfältet? Som understöd till USA, underordnade Nato eller en del i den styrka FN sände ut för att skydda civilbefolkningen?

Mer läsning

Annons