Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen efter 11 september

/

Det är kusligt att åka förbi Ground Zero. Någonstans där dog tusentals människor en förmiddag för tio år sedan som förändrade världen. Jag har själv varit uppe i ett av tornen som turist.

Annons

Det är fortfarande svårt att förstå att två jetplan kapade av terrorister lyckades få dessa gigantiska byggnader på fall. Jag var i New York i söndags, 11 september, då minnesdagen uppmärksammades.

I USA är man van vid högtidliga ceremonier.  Offren för illdåden hedrades med värdighet.  Säkerheten i New York var under helgen mycket omfattande och det märktes att människor var nervösa för nya terrordåd.  Det är viktigt att både minnas och samtidigt försöka gå vidare. Mitt i allt detta är det också nödvändigt att reflektera över vad som hänt under de tio åren som gått. Kanske också parallellt fundera över hur världen hade sett ut om det inte hade hänt.

Det finns inga givna svar. Men tveklöst är att decenniet som gått präglats av kampen mot terrorism. USA är i dag involverat i krig i Afghanistan och Irak. Kostnaderna för säkerhet är astronomiska inte bara för USA.  Jag övertygad om att flera möjliga terrordåd har avvärjts. Det ska vi vara tacksamma för. Men för mig handlar säkerhet om mer än flygplatskontroller och fler kameror.  Långsiktigt måste grunden för terrorism bekämpas med andra medel. Fokus måste vara utveckling men också ett ansvarsfullt styre av länder. Upproren i Mellanöstern har inte bara fått flera diktaturer på fall utan också visat vår skuld i västvärlden för att upprätthålla dessa tidigare blodsbesudlade regimer.

Många ursäktar sig med att det är priset vi får betala för behovet av olja och politisk kontroll i regionen. Säkert finns det de som vill försvara det med att det är eller var en del av kampen mot terrorism.  Vad har vi då vunnit? Har världen blivit säkrare? Allt beror på hur man ser det.  Jag tror att vårt säkerhetsperspektiv är destruktivt. I kampen mot terrorism har USA och andra länder gått vilse och lämnat de grundvärden som våra demokratier vilar på.  Mänskliga rättigheter är mer än vackra ord.  Fångläger som det på Guantanamo, illegala fångtransporter utan juridisk grund och tortyr etcetera. är fel och leder bara till en moralisk och politisk återvändsgränd.

Kanske kan upproren i Mellanöstern bli en vänpunkt för oss alla. Jag tänker inte enbart på USA och Europa utan också på nya stormakter som Kina och Indien med flera.  Det som hände 11 september är fruktansvärt. Men metoderna för att bekämpa terrorism kräver ett bredare perspektiv och nytt ledarskap i världen med utgångspunkt i alla människors lika värde. Det är svårt men möjligt och nödvändigt om vi ska lyckas med kampen mot terrorism.

Aleksander Gabelic

Mer läsning

Annons