Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är sjuk?

/
  • SKYLLA SIG SJÄLV? Mammor som får problem under graviditeten är inte sjuka, de är med barn, säger Försäkringskassan. Stockholms tingsrätt korrigerar; direkt könsdiskriminering.

Några upprörda röster strömmar ut ur radion, det är ministern som knappt kan bärga sin ilska och en jurist som förklarar att han följt gällande förordningar, tiotals år gamla.

Annons

Den tolkning av reglerna som gällde till och med i går landar i att kvinnor som blir med barn får skylla sig själva om graviditeten omöjliggör allt arbete. De är inte sjuka, säger juristen, de är med barn.

Försäkringskassan viftar bort alla invändningar och varenda läkare som sjukskrivit. Inte kompetenta kan den sortens upphöjda arrogans sammanfattas. Kassans byråkrater, av regeringen försedda med alla nödvändiga tillbehör, dömer sedan svårt sjuka till arbete. Den som inte kan stå på jobbet kan ju ligga. Den som inte kan gå eller stå får väl sitta.

Den här omänskligheten, dokumenterad nästan dagligen, faller tungt över försäkringskassans medarbetare, varav de flesta bara gör sitt jobb.

Ansvaret får, som alltid, sökas högre upp.

Det är den upprörde ministern som skickat ut signaler och gjort klart att blott den som är bortom all kontakt verkligen är sjuk. Cancer? Några diagnoser hindrar inte hederligt arbete. Oförmögen att gå och röra sig? Med lite hjälp att ta sig upp ur sängen och sedan till jobbet och en bekväm stol kan visst arbete utföras. Arbetslinjen gäller in i det sista; så skall regeringens intentioner, överförda till byråkratin, tolkas.

Ansvarig för den här delen av jobblinjen är den minister som nu låtsas så upprörd; Cristina Husmark Pehrsson. En förfärlig hycklare.

Försäkringskassan hade ju bara lyssnat och anpassat sig, och förklarat mammorna så friska att de kunde jobba. I enlighet med signalerna från regeringen och ministern.

I de här fallen, de sjukskrivna som inte var sjuka, korrigerar Stockholms tingsrätt brutalitet, dumheter och cynismer. ”Kränkningen av kvinnor är allvarliga eftersom den rör en grundläggande mänskliga rättighet”, sammanfattar rätten.

En nödvändig tillrättavisning av beslut som är omöjliga att förstå och acceptera. ”Direkt könsdiskriminering”, skriver tingsrätten lakoniskt och dömer ut 50 000 i skadestånd till var och en av de fyra. Något tiotal andra sjukskrivna och underkända mammor väntar på sin tur i tingsrätten.

Kassan skall nu, säger juristen i radion, läsa domen. Han låter personligt kränkt; han har ju rätt, mammorna var inte sjuka och kassan har sina regler. Och överheten är ju ofelbar.

Mer läsning

Annons