Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem drabbas av det kontantfria samhället

Annons

Hur är det att leva i ett samhälle som blir allt mer kontantfritt? Vilka problem kan det tänkas leda till? Varuhuset IKEA i Gävle har bestämt sig för att testa att vara en kontantfri butik i tre månader, vilket har lett till en debatt om huruvida ett allt mer kontantfritt samhälle är önskvärt.

Ikeas chef menar i Aftonbladet att försöket med ett kontantfritt varuhus är en del av Ikeas förnyelseprocess. Han menar även att en majoritet av betalningarna på IKEA-varuhusen i Sverige sker på annat sätt än med kontanter. IKEA Gävle är det första varuhuset där IKEA undersöker kundernas reaktioner av ett kontantfritt varuhus.

Inför testet undersökte varuhuset hur kunderna ställde sig till kontantbetalning och de menar att svaren de var fick var att kontantbetalningen inte är viktig. Vidare menar IKEA att de idag lägger mer tid på att att erbjuda sina kunder en bättre shoppingupplevelser och att de kan bidra med mer heminredningskompetens.

Samhället blir allt mer kontantfritt, men vilka påverkas av det? Foto: Fredrik Sandberg

På Facebook finns gruppen Kontantupproret. Kontantupproret är ett nätverk av intresseorganisationer, politiker, intressenter och privatpersoner.

De tycker att det är viktigt att kontanter finns kvar som betalmedel vid sidan av alternativa lösningar. Kontantupproret vill att frågan om kontanter inte ska överlåtas åt det privata banksystemet utan att en offentlig aktör ska kunna stå som garant för att kontanter ska gå att använda i hela landet.

Bakom Kontantupproret står Säkerhetsbranschens ordförande Björn Eriksson, som tidigare varit Sveriges rikspolischef och landshövding i Östergötland.

På sin hemsida har de publicerat berättelser av personer som har blivit drabbade av det allt mer kontantfria samhället. En person skriver att:

Jag är pensionär som än så länge kan hantera uttagsautomater. Men vad händer när min syn försämras eller minnet sviktar? Ska jag alltid ha någon som kan hjälpa mig? Då måste man ju lämna ut sin kod! Vad händer om man hamnar på lasarettet och vill köpa lite godis tex. av en vagn som går runt på avdelningen. Måste jag be personalen att gå till kiosken, med mitt kort och koden? Vad kan då hända? Det finns faktiskt oärliga människor. Sen måste vi tänka på våra barn. Du kan inte begära att ett barn ska ha ett bankkort. Hur ska dom lära sig pengars värde, om dom inte har dom i händerna? Det finns inte något bättre sätt än att ha pengarna i handen för då får dom se vad pengarna räcker till. Bankerna ger ju ut förslag på vad som är en lämplig vecko- eller månadspeng till våra barn och ungdomar. Det känns faktiskt lite malplacerat att bankerna ger förslag på en summa när de själva inte tillhandahåller kontanter."

En annan grupp som blir drabbad är funktionshindrade, en person skriver på Kontantupprorets hemsida att:

"I somras när jag var i Säffle och hälsade på mina föräldrar, tänkte jag som vanligt, intet ont anande, gå in på vanliga stället och fylla på mitt busskort med kontanter. Då hade de slutat med det! Det enda stället i staden man kunde ladda sådana värdekort var stationen. Men inte med kontanter, utan i en automat. Fick panik och ringde min gode man som tack och lov var i närheten och kunde rycka ut och hjälpa mig med detta. Annars hade jag inte tagit mig hem till Kristinehamn där jag bor. Här kan man som tur är fortfarande ladda med kontanter på pressbyrån. För mig som har funktionshinder är det mycket viktigt att kunna se och ta på pengarna. För att ha kontroll på hur mycket jag har. Annars blir det ruskigt mycket kaos!"

Att det allt mer kontantfria samhället drabbar människor framgår i det engagemang som visas genom Kontantupproret, frågan är om IKEA i Gävle kommer att komma fram till samma slutsats som alla dess medlemmar. Kanske är det så att vi ser början på en ny folkrörelse med IKEA Gävle som huvudaktör. Det kommer onekligen bli spännande att följa denna utveckling.

 

 

 

 

Annons