Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vetenskap eller populism?

/
  • Jenny Westerstrand är doktor i juridik, frilansskribent och en av Sveriges många bloggare.

Annons

om hur prostitution borde hanteras av samhället. Men det stannar sällan där. I prostitutionsfrågan tycks det vara minst lika viktigt att ha en uppfattning om vad ”motståndaren” tycker och att framställa denna i så nedgörande dager som möjligt. Desto tråkigare var det att läsa Susanne Dodillets färska avhandling: Är sex arbete? Svensk och tysk prostitutionspolitik sedan 1970-talet. Dodillet vill presentera hur respektive land kunde stanna för så olika lagstiftningar om prostitution. I Tyskland har man ju legaliserat bordeller medan Sverige har valt att kriminalisera sexköp.

inte tecknar den svenska lagens politiska tillkomsthistoria. Hon utelämnar exempelvis den rafflande striden mellan social- och justitieutskottet där det senares ordförande, folkpartisten Britta Bjelle, tog frågan ur knäet på socialutskottet och initierade förslaget om en ny prostitutionsutredning med sikte på en eventuell kundkriminalisering. Britta Bjelle som sedan ledde Kvinnovåldskommissionen – som Dodillet menar var den ”sista och avgörande pusselbiten” för tillkomsten av sexköpslagen – är överhuvudtaget inte nämnd i avhandlingen! Inte heller får läsaren veta något om hur det omfattande arbetet mot mäns våld mot kvinnor som vid tiden bedrevs inom FN, EU, Europarådet och Nordiska ministerrådet, påverkade politiken.

analysen att det är professor Eva Lundgren som ligger bakom den svenska sexköpslagen. Lundgren har visserligen inte forskat om prostitution, medger Dodillet. Och den ”avgörande och sista pusselbiten”, Kvinnofridsutredningen, har visserligen inte nämnt prostitution. Men det är ändå så att Lundgren och hennes feministiska våldsforskning har påverkat Kvinnofridsutredningen och därmed sett till att denna lag stiftats i Sverige, eftersom både lagen och utredningen bygger på en könsmaktsförståelse och den har ju Eva Lundgren uppfunnnit. Bad crazyness, jag vet! Men det är så det resoneras i Dodillets avhandling.

är att den använder besmittningsteknik i stället för vetenskapens verktyg. Mycket riktigt saknas genomgående konkreta, tidsmässigt korrelerande citat som underbygger det Dodiellt påstår. Och visst, det är klart att kritik mot sexköpslagen landar bättre hos en mot ”tokfeministen Lundgren” peppad allmänhet än en framställning som pekar på en i internationell forskning och bred riksdag förankrad förståelse. Men är det vetenskap? Nej, det är populism. Brrrr.

.

Mer läsning

Annons