Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är glada skattebetalare och välfärdskramare

/

Så har man gjort det igen. Jag har deklarerat.

Annons

Det är en dag jag våndas. Inte för att jag har dålig ekonomi, hatar skatter, har blankettfobi eller en väldigt svår deklaration. Nej jag är bara så notoriskt ointresserad av pengar, framför allt mina egna. Det är ju lätt att säga för mig, som inte behöver vända på varenda krona, men så är det i alla fall.

Därför har jag en ohyggligt lång startsträcka för att sätta igång att deklarera. Men som tur är har jag sparat alla kontrollbesked på ett enda ställe så det är inte helt kaos.

När jag väl sedan sätter igång går det rätt fort och jag är så nöjd när jag är klar. Både för att jag faktiskt gör det som förväntas av mig som medborgare, men också för att jag faktiskt då, och endast då på hela året, har någon form av koll på min ekonomi.

Sedan går jag stolt med min blanketthög till Skatteverket.

Sen, det jag slås av när jag stolt står där med alla blanketterna är, inte att det är häftigt att betala skatt som Mona Sahlin uttryckte det en gång i tiden, men att man faktiskt mår bra av att göra rätt för sig. Och det skojigaste är att jag inte verkar vara ensam om att tycka det.

Vid mitt skattekontor, liksom många andra, är det ren folkfest deklarationsdagen i början av maj. Korvförsäljning, musik och idel glada människor.

Och till det en svensk myndighet som är ett under av service-tänkande. Den har anställda som står ute på gatan och tar emot blanketter från dem som kommer med bil så att de inte ens behöver kliva ur. Vi andra som går eller cyklar möts av idel leende Skatteverksanställda som gladeligen tar emot blanketter och svarar på frågor.

Men är det inte en paradox att det är i det land där man betalar mest i skatt som folk festar när de bekräftar Skatteverkets uträkning av skatten? Just den dagen då folk, precis som jag, har koll på vad de betalar i skatt råder det inget skatteuppror som högern förr brukade tala om.

Det skulle ju vara hur enkelt som helst att skapa uppmärksamhet med manifestationer mot höga skatter just den här dagen. Men skattehatarna ligger lågt för sanningen är ju att de flesta vill betala skatt och i stort så här höga skatter eller högre. Så länge det går till bra välfärd.

Och vi kommer att festa nästa deklarationsdag också. Enda hotet mot det är väl sms- och e-deklarerandet, men det känns ju i grunden mer som en möjlighet.

 

Mer läsning

Annons