Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste alla ta debatten

/

Annons

Det mesta är sagt runt de fruktansvärda dåd som Anders Breivik gjorde sig skyldig till, om han döms. Författaren Anne Holt menade att vi måste förstå att det är det norska samhället som har skapat denna mördare. Det är i den myllan som hans hat, skruvade världsbild och destruktiva föreställning om hur samhället ska se ut, har vuxit fram. Och då är Norge inte något speciellt utöver att det är ett extremt rikt skandinaviskt land med en relativt generös invandringspolitik och ett invandringskritiskt parti i parlamentet. Ungefär som Sverige. På frågan: skulle detta kunna hända här är svaret givetvis ja. Det hade kunnat vara en gammal gymnasiekompis till dig, eller en granne till din mamma. Så lik alla oss andra är Anders Breivik, eller rättare sagt var.

Jag känner personer som har gått gymnasiet med den mannen. Då var han, utåt sett i alla fall, inte konstig. Det blev han senare av de miljöer han sedan vistades i. Anne Holt föreslog att man borde förbjuda människor att bli eremiter. Det är så klart omöjligt, men hon har rätt i sak. Det är i miljöer där man inte längre hör andras argument som Breivikare växer fram. Internet är en fantastisk mylla för det.

Bara att leva i en relation, ha jobbkompisar eller bo i kollektiv försvårar den sociala isoleringen och då också de skruvade åsikterna och handlingarna. Att vara aktiv medlem i en förening, undantaget de extrema politiska och religiösa, gör det samma. Skulle Anders Breivik varit ledare i knattefotboll, målat akvarell i en ABF-cirkel eller varit aktiv i en föräldraförening hade aldrig det här hänt. Hans åsikter hade lyst igenom och han hade fått sunt mothugg.

Jag får ofta mail, brev och telefonsamtal från människor i min roll som opinionsbildare. Nästan alltid är det människor som är intresserade av att föra fram sina åsikter, men också att bryta dem mot mina. Men inte alltid. De som hör av sig och bara vill säga vad de tycker har ett gemensamt drag. De är alltid anonyma och de hotar och hatar ofta. Jag försöker alltid svara. En och annan har jag fått att börja argumentera och lyssna. Många har dock för länge sedan stängt av möjligheten att ta in andras argument.

Vi som inte vill se fler Breivik måste börja ta debatten med de som diskuterar för lite. På jobbet, i idrottsföreningen eller varför inte på bussen? Och absolut i skolan dit alla faktiskt måste ta sig. Även potentiella Breivikare. Det är samtalet som du och jag för med de som tycker annorlunda som är demokratins grogrund. Det är hög tid att vi tar på oss det ansvaret igen.

Ursula Berge

Samhällspolitisk chef

Akademikerförbundet SSR

Mer läsning

Annons