Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi shoppar ihjäl planeten

/
  • Kastat. Sopor har blivit en tillväxtbransch som växer i takt med att vi shoppar ihjäl den här planeten.

Annons

Den ständiga tillväxthetsen i världen gör att sopor har blivit en miljardindustri. En industri där Sverige är rejält insyltade. I dag importerar svenska kommuner 750 000 ton sopor per år från utlandet. En siffra som inte förväntas sjunka, snarare öka.

Anledningen är att EU har infört restriktioner för att samla sopor på hög (soptippar alltså). Samtidigt har många kommuner byggt sopförbränningsanläggningar, anläggningar som är dyra investeringar. När vd:n för Halmstads energibolag intervjuas i Ekot nämner han att det skulle kosta 350 000 till 400 000 kronor – per dygn – om anläggningen skulle stå still. Så, sopor är en riktig hårdvaluta i dagens Sverige.

De sopor som Gästrikeborna kastar åker lastbil till Sundsvall och Borlänge. Under 2009 samlade Gästrike återvinnare in drygt 25 000 ton sopor som kördes till Korstaverket i Sundsvall och Bäckelund i Borlänge för förbränning. Men det var så klart inte gratis. Snittkostnaden för att en förbränningsanläggning tar emot sopor utifrån ligger på 400 kronor per ton. Det innebär att det kostar ungefär 10 miljoner kronor för våra sopor att köras till Sundsvall och Borlänge för att sedan brännas där, och sedan säljas som värme och energi till Sundsvalls- och Borlängeborna.

Det är faktum som det går att uppröras över, men alternativet, att vi skulle ha en egen sopförbränningsanläggning i Gävle, är inte ett bättre alternativ.

Det finns många som propagerar för sopbränning som ett alldeles ypperligt sätt att ta hand om våra sopor samtidigt som värme och energi produceras. Det finns lika många som varnar för miljöproblemen i samband med sopbränning. Men, själva kärnfrågan är att sopor har blivit en tillväxtbransch som växer i takt med att vi shoppar ihjäl den här planeten.

Sopförbränning är inte, och kommer aldrig att vara en del av ett hållbart samhälle. Genom att elda sopor eldar vi upp våra naturresurser. Det finns ett annat, mycket enkelt sätt, att minska sopberget och samtidigt spara på våra naturresurser. Och du kan vara synnerligen delaktig. Nästa gång du ska köpa den fjortonde svarta topen till din garderob (eller det elfte paret träningsskor). Ställ dig då frågan: behöver jag verkligen detta? Om svaret blir ja. Köp den då. Men om svaret blir nej. Spara pengarna i stället.

Mer läsning

Annons