Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Viktigaste uppdraget att S-kvinnor syns mer”

Hallå där, Lena Sommestad, 54, nyvald ordförande för S-kvinnor. Grattis!

Annons

–Tack!

Du vann över den tidigare ordföranden Nalin Pekgul med röstsiffrorna 64 mot 34, kommentar?

– Vi var två starka kandidater. Jag är väldigt glad över att det har varit en öppen process där medlemmarna hade ett verkligt inflytande. Det är värdefullt att vi hade kandidater som vågade träda fram. Jag hade hela valberedningen bakom mig, och det känns väldigt roligt så klart.

Kommer det att märkas att S-kvinnor har fått en ny ordförande?

– Jag hoppas det. Men de grundläggande värderingarna och kraven på politiken delar jag med Nalin Pekgul.

Vilka frågor kommer du att driva?

– Samhällets svek mot kvinnorna. Sverige har varit ett föregångsland när det gäller jämställdhet. Men nu är det är 40 år sedan vi senast genomförde någon stor välfärdsreform. I dag har jämställdheten gått bakåt. En tredjedel av kvinnorna jobbar deltid, de tar mer ansvar för hem och familj än vad männen gör och de har lägre löner.

Hur ska ni få bukt med det?

– Jag ser tre konkreta krav. För det första barnomsorg på obekväm arbetstid, för det andra en individualiserad föräldraförsäkring och för det tredje rätt till heltid.

Vad menar du med att samhället har svikit kvinnorna?

– Att vi har sparat så mycket inom välfärden att kvaliteten kraftigt har sänkts. Till exempel håller vår äldreomsorg inte måttet i dag. Något som gör att många kvinnor känner sig tvingade att jobba deltid för att ta hand om äldre familjemedlemmar. Likadant är det i barnomsorgen. Många kvinnor går ner i arbetstid för att kunna hämta barnen på dagis klockan tre på eftermiddagen. Det är kvinnorna som kompenserar bristerna i välfärden. Men välfärdsfrågor är inte bara en kvinnofråga. Det är en investering för framtiden.

Hur kommer vi att märka att S-kvinnor har en ny ordförande?

– Mitt viktigaste uppdrag är att S-kvinnor syns mer. Att vi blir ett starkt förbund, så att vi kan driva våra frågor. Det är den förväntan jag känner. Att få resten av partiet att förstå att kvinnofrågor är samhällsfrågor. 

I och med att du valts till ny ordförande finns det inte längre någon person med invandrarbakgrund i partiledningen…

– S-kvinnor har under lång tid tagit, och kommer alltid att ta, de frågorna på allvar. Att jag nu är ny ordförande är en ren ordförandefråga. Vi behöver förnyelse. Vi behöver fler medlemmar.

Vad händer mer på förbundsmötet i Luleå?

– I dag (läs söndag) beslutar vi om den politik S-kvinnor ska driva. Det handlar om vår välfärd, miljö-, freds- och internationella frågor.

Okej. Lycka till.

– Tack så mycket.

Mer läsning

Annons