Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viss likhet mellan Japan och Sverige

/

Annons

Det har talats om statsbärande partier i veckan. Moderaterna vill bli ett sådant, sa partiledaren på M-stämman.

Ett parti som varit statsbärande länge är Liberaldemokraterna i Japan, LDP. De har regerat sedan mitten av 50-talet med endast ett kortare avbrott på några år.

I valet i Japan i går ser LDP, och premiärminister Taro Aso, ut att gå mot förlust och oppositionen Demokratiska partiet segra med cirka 320 av parlamentets 480 platser.

Det har dragits paralleller med när Socialdemokraterna förlorade valet i Sverige 1976, efter 40 års regerande. En viss likhet finns men också skillnader.

LDP är ett borgerligt parti. Dess utmanare är en partigruppering som egentligen är olika partier. De förenas av att vilja bryta LDP:s maktinnehav, men även av att göra reformer.

Japan är för övrigt ett ganska borgerligt samhälle. Landet har också inslag av både gammalt och nytt på olika samhällsområden. Där Sverige 1976 var ett moderniserat samhälle som lagt en hel del gammalt bakom sig lever flera delar av japansk gammal kultur kvar på ett mer påtagligt sätt än i Sverige 1976 eller i dag.

I Japan har de ekonomiska problemen varit omfattande i 20 år. Efter att ha beskrivits som ”Det japanska undret”, med stor ekonomisk tillväxt och tekniska framsteg under 60-, 70- och 80-talen, nästan tvärstannade Japan ekonomiskt runt 1990.

Japan liknar Sverige i att industrin och exporten är centrala för ekonomin. Men den inhemska konsumtionen har nästan legat still i två decennier. Det beror på att Japan hamnat i en nedåtgående spiral.

I Japan faller priserna rent av. Folk sparar och avvaktar med att konsumera i väntan på att priserna ska bli än lägre.

Trots att landets centralbank tryckt mer pengar sparar folk. Fasta värden som fastigheter blir dock ännu dyrare från redan höga nivåer.

Att Japan efter ett regeringsskifte snabbt ska kunna lösa problemen är föga troligt. Orsakerna till de ekonomiska svårigheterna ligger åtminstone på kort sikt i hög grad i kultur och psykologi snarare än politik.

 

Mer läsning

Annons