Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif Axmyr blir kvar i fängelset

31 år i fängelse räcker inte för Sveriges hårdast dömda livstidsfånge, Leif Axmyr. Högsta domstolen sade på torsdagen nej till att tidsbestämma hans straff för dubbelmordet i Gävle 1982.

Annons

Axmyr har flera gånger ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt, men fått nej. Orsaken är bland annat att han har fortsatt att begå brott i fängelsemiljön. Men förra året fick han ja av Örebro tingsrätt. Straffet fastställdes till 46 års fängelse, det längsta straff som någon dömts till i Sverige. Enligt reglerna om frisläppande efter två tredjedelar av strafftiden skulle han släppas ut 2013.

Men domen överklagades till hovrätten som rev upp beslutet. Axmyr vände sig då till Högsta domstolen som på torsdagen sade nej till att ta upp överklagandet.

Axmyr begick 1982 ett uppmärksammat dubbelmord i Gävle. En före detta flickvän och en man i hennes sällskap dödades med kofot och kniv vid en attack som tingsrätten betecknade som ”totalt hänsynslös”. Efter morden satte Axmyr eld på lägenheten och dömdes även för grov mordbrand.

Dagen efter mordet greps han i Skutskär, fortfarande iklädd sina blodiga kläder. Hans kamrater hade då flytt i skräck för Axmyr, enligt de uppgifter som kom fram vid rättegången.

Annons