Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lekfullt på babylabbet

Kameror som registrerar barns ögonrörelser i detalj och små hjälmar för bebisar som mäter hjärnaktiviteten.

Vid Uppsala Barn- och babylab har forskare tagit fram unika metoder för att kartlägga barns utveckling.

Babylabbet håller till i universitetets nybyggda Blåsenhus, som ligger intill Botaniska trädgården, mitt emot slottet i Uppsala. Korridorerna är tysta, men bakom dörrarna pågår experiment.

Föräldrar med barnvagnar kommer och går. Väntrummet har mängder med leksaker, och i ena hörnet av rummet finns frukt och vattenflaskor.

Ungefär 2 000 barn per år kommer hit. En av dem är Axel Stengel Egrelius, tre år, från Uppsala. Han är här med sin mamma Åsa och storasyster Elin, sex år. Axel springer in i väntrummet och börjar genast leka. De har varit här förut.

Det var ett anslag på BVC som fångade Åsas uppmärksamhet. Hon började komma hit med dottern Elin när hon var baby. Och sedan har det fortsatt.

– Likaväl som att jag lämnar blod, gör vi det här. Jag vill att forskningen ska gå framåt och det här känns som ett bra sätt att hjälpa till, säger Åsa Stengel Egrelius.

Forskningsassistenten Ida Hensler tar med Axel till en laboratorielokal. Axel deltar i en ögonrörelsestudie.

Metoden består av en kamera som filmar både ögonen och en datorskärm. Kameran kan göra 300 mätningar per sekund. Ögats rörelser och pupillförändringar kan avslöja vilka processer i hjärnan som används.

Axel får sitta i mammas knä framför en skärm som visar olika filmer och bilder, en bild föreställer olika godisbitar varav en avviker i färg.

Forskningsassistenten sitter vid en annan skärm och kan se exakt hur Axels blick rör sig över bilden. Systemet beräknar var han tittar på skärmen med hjälp av infrarött ljus som reflekteras på både näthinnan och hornhinnan.

– Vi kan se hur snabbt han kan uppfatta det som är avvikande på bilden, förklarar Ida Hensler.

Den här typen av undersökning fungerar bra att göra på små barn eftersom ögonrörelser är ett av de allra första beteenden som det nyfödda barnet kan kontrollera viljemässigt. I studien ingår 40 barn som är sex månader eller tre år.

– Vi vill ta reda på hur barn söker av nya miljöer och hur de gör det i olika åldrar. Och kartlägga barnens utveckling inom social utveckling, sensomotorisk utveckling och inlärning.

Barnen får avbryta experimentet när de vill.

– Jag brukar försöka engagera dem i uppgiften. Vi måste hitta på kreativa och kluriga sätt. Barn gör inte sådant som de inte uppskattar. Men de flesta är nyfikna och vill se vad vi håller på med, säger Ida.

Efter ungefär en kvart är testet klart.

Ida berömmer Axel för hans tålamod. Som tack får familjen välja ett presentkort på 100 kronor hos en bokhandel eller en leksaksaffär.

Innan de beger sig hemåt i regnet vill Axel leka en stund till i väntrummet.

– Det var inte svårt alls, sammanfattar han testet.