Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekprogram är grejen på TV6

TV6 verkar ha blivit japanska lekprogramskanalen på sistone.

Annons

Förutom egenproducerade ”Hål i väggen” och nu ”Herre på täppan” har man visat (och visar än) ”I survived a japanese game show” och ”Most extreme elimination challenge”. Alla är program där de tävlande ”förnedrar sig” för att roa publiken. Underhållningsvärdet i programmen varierar och kan diskuteras, men det är inte någonting jag tänker fördöma.

Detta är knappast något nytt fenomen. Statstelevisionen och Ingvar Oldsberg bjöd till exempel på liknande underhållning i ”Oss skojare emellan” redan för 25 år sedan. I och för sig känns just ”Herre på täppan” ganska splittrat med både inslag som att gräva ner ansiktet i bakelser och ”tuffare” varianter som att hamra på fingrarna. Att testa var smärtgränsen går är definitivt en nyare företeelse – om man nu räknar program som ”Jackass” som nya.

Hur man än vrider och vänder på det så kan det vara roligt att se folk göra bort sig och/eller ramla och slå sig. Särskilt om denna någon inte är en själv. Skadeglädje är ju dubbel glädje. Ta bara något som ”America’s funniest home videos”. Ett program där föräldrar skickar in videor där deras barn slår sig för att andra ska skratta, och de själva vinna pengar, räknas ju som familjeunderhållning.

Dokusåporna handlade om att se folk supa, bråka och ligga med varandra. MTV gav oss unga män som bryter ben och äter spyor. ”Fear factor” har lite av allt och Joe Rogan. Och nu är det alltså dags för lekprogram, vilket väl var ett logiskt steg i utvecklingen.

Måhända kan det ses som en återgång till något snällare, vilket väl låter bra för alla som vill människor väl. Men det krävs något mer än att se folk hoppa igenom en bit frigolit för att jag ska känna mig motiverad att kolla på det. Därför håller jag tummarna för Kanal 5:s ”Wipeout” som börjar på söndag.

Programmet går ut på att kända och okända människor tävlar mot varandra på olika hinderbanor modell större.

Vitsen med programmet är givetvis inte att sålla fram en värdig vinnare, utan snarare att bjuda tittarna på spektakulära fall och smällar. ”Wipeout” betyder just att krascha rejält på engelska.

Det amerikanska originalet är ohyggligt underhållande, och jag hoppas att den svensk-norsk-danska varianten inte fegar ur. Jag vill se reprisbilder på tävlande som slås omkull samtidigt som de häcklas av kommentatorerna (Hans Wiklund och Felix Herngren). Det lär dock bli svårt att matcha deras amerikanska kollegors fruktansvärt roliga elakheter.

Det må låta hemskt, men lockelsen är just den ohöljda ambitionen att få folk så leriga, våta och mörbultade som möjligt. Dessutom är det ju frivilligt, vilket är nog så viktigt om man vill döva eventuella samvetskval över att skratta åt andra.

Annons