Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena - mer än ett personval

Annons

Att välja Lena Sommestad till ny partiordförande är mer än ett personval.
Om Lena blev vald till ny partiordförande skulle det sända positiva signaler genom hela partiapparaten. Marschen bort från centralismen mot en lärande organisation skulle kunna börja.
Tar inte valberedningen krisen inom partiet på allvar utan väljer att bortse från kraven på en radikal förändring av partiets organisation och program och väljer en kandidat vars största merit är att han/hon är stryktålig och kan hålla ihop partiet tror jag att man försitter ett historiskt tillfälle att åter kunna sätta sin prägel på samhället.
Motståndarna till Lena S framför sällan framför sin kritik i den offentliga debatten men några skäl, åtminstone underförstått, brukar framskymta.
Ett av skälen skulle vara att hon är för mycket vänster även om hon tillhör den stora majoritet av socialdemokrater som både idag och igår menar att marknadskrafterna inte kan lösa alla problem.
Ett annat skäl, som brukar anföras är att hon inte skulle ha någon ”karisma” som om kunskap, integritet, ödmjukhet, viljan till nytänkande och förmåga att ta andras åsikter på allvar inte skulle gå hem i radio och TV.
Men minst lika hindrande för valet av henne som ny partiordförande är de ”realister” som stöder henne men inte törs löpa linan fullt ut. Hon syns allt oftare i TV och hon framstår alltmer som den självklara ledaren för partiet och börjar få så starkt stöd att det inte går att komma förbi henne. Få bemöter hennes åsikter i sak. Många ledarskribenter och kända socialdemokrater stödjer hennes idéer men eftersom de är "realister” stannar de halvvägs och har därför börjat föreslå henne som ordförande för programkommissionen eller att hon måste finnas med i den absoluta toppen i partiet. I och för sig oerhört viktiga uppdrag och även om Lena själv har antytt att det vore en lösning tror jag inte det räcker för att förnya partiet. Hon kommer inte att synas så mycket i rampljuset och det är där hon måste vara. Då räcker det inte med nog så fantastiska inlägg på bloggen eller i de stora dagstidningarna. Hon måste synas i TV och höras i radio för att kunna ingjuta självförtroende och framtidshopp bland socialdemokrater och andra som inte deltar i bloggdebatten och inte läser debatterna i de stora dagstidningarna.
Att Lena får så starkt stöd beror på att många inom partiet känner en stark frustration inför partiets utveckling de senaste åren. Anpassningen till marknadskrafterna har gått så långt att det i praktiken inte går att se någon skillnad mellan socialdemokratisk och borgerlig analys. Alliansen har genomfört den ena strukturförändringen efter den andra och sedan har ledningen för partiet ”anpassat sig till verkligheten”. Det som fick många att nästan ge slaget förlorat var ståndpunkten på den senaste kongressen att ”frågan om vinst är en ickefråga för partiet”
Stödet till Lena är ett stöd från gräsrötterna, från de aktiva socialdemokrater som ofta inte har någon position att försvara men som fortfarande tror på den reformistiska socialismen. Det är slående hur få förtroendevalda inom kommun, landsting och riksdag som skrivit på uppropet för Lena. Är partiet så fångat i gamla strukturer att ett så självklart agerande som att stödja en kandidat betraktas som opassande.
I dessa tider när kraven på förändring hörs all tydligare över världen gäller det att gripa det historiska tillfället och skapa ett modernt parti som är öppet och lyhört men som ändå är fast förankrat i jämlikheten och solidaritetens ideal.
Det är min fasta övertygelse att Lena Sommestad är den som är bäst lämpad att, som partiledare i en ärlig växelverkan men ledning och bas, ta tillvara den kreativa kraft som finns i partiet.
Hans Östensson

Mer läsning

Annons