Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Sjöberg briljerar

Vemodig dikt om flyktingars öde – ack, Lena Sjöbergs nya barnbok är nog den finaste jag läst och sett på åratal. Annat än Augustprisnominering är otänkbart.
Bokens migranter är två cirkusloppor som kommer till Spanien i en låda rom; ”Vi var smutsiga och trötta/Du hade just fyllt fem/Jag ville inget hellre/Än att hitta oss ett hem”.
De startar Circus Vaudeville och gör succé men salongen brinner upp. Hemlösa igen. De små krypen huttrar hungrig på kyrkogården. ”Vid gravens branta stup/Kan man stå och titta ner/Och rysa när man tänker/-Snart finns jag inte mer!”.
Brr.
Då tänds hoppet av en doft av hav. De liftar med vespa mot okända mål. ”Vår jord är som en pärla/I rymdens pärlhalsband/Himlavalvets stjärnor/Som en glittrande ridå!/Under Vintergatan/Är vi alla pyttesmå”.
”Cirkusloppor på luffen” flyttar sig hisnande mellan smått och stort, mellan trygg famn och utsatthet, mellan lycka och olycka.
Den spanska stadens nattliv målas först lockande livfullt, i nästa stund som en kall och hotfull plats.
Lopporna som kan tyckas så oansenliga och lätta att trampa på, får vara huvudpersoner med samma drömmar som du och jag.
Bokens fint rimmade textrader är inte satta i reguljärt typsnitt utan fungerar som en integrerad del av illustrationerna genom Lena Sjöbergs karaktäristiska textning.
Lennart Hellsing är ju den som brukar hyllas som svensk barnbokspoet med sina lekfulla, rytmiska verser. Lite gubbiga tycker jag personligen. Det blir så mycket mer melodiöst (och lyhört) i den helhet som Lena Sjöberg skapar av ord och bild tillsammans.
Dubbelt aktuell är hon också. Samtidigt i vår släpps, på annat förlag, ”Hårdkokta fakta om ägg”. En tättskriven bilderbok som rymmer höns såväl som formgivaren Arne Jacobsen (ritade ju stolen ”Ägget”!). Vetenskap och kulturhistoria befruktar varandra. Ja, här kan alla åldrar läsa om allt från IVF till samhällets rötägg.
Sjöberg använder sig återigen av sin förmåga att presentera i ord och bild, nu för att förmedla formidabelt mycket information.
Poesin i ”Cirkusloppor på luffen” och upplysningen i ”Hårdkokta fakta om ägg” kommer från Småland. Allkonstnären Lena Sjöberg bor där. Men som ni kanske vet har hon rötterna i Sandviken.
I vår ska hon vara med på världens största bokmässa, i italienska Bologna (25–28 mars). Sverige är hedersgäst och visar en stor utställning där en jury valt ut 31 svenska illustratörers verk som ska presenteras, däribland Lena Sjöbergs